dimarts, 14 de març del 2017

Judici del 9 N: Condemnats, però menys.......

          Ahir dilluns es va fer pública la primera de les sentències del 9 N. Un mes i mig després de celebrar-se el judici contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, els magistrats del TSJC han decidit condemnar per unanimitat a l'expresident Artur Mas a dos anys d'inhabilitació i 36000 € de multa per un delicte de desobediència. Per Joana Ortega la condemna ha estat d'un any i nou mesos d'inhabilitació i 30000 € de multa i per a Irene Rigau a un any i mig d'inhabilitació i 24000 € de multa. Tots tres han estat absols del delicte de prevaricació que era pel qual el fiscal demanava penes mes altes. La sentència declara que la "providència" del TC del dia 4 de novembre era d'una "claredat meridiana entenedora per tota intel·ligència mitjana" de que era un manament inequívoc i clar que ordenava paralitzar i suspendre qualsevol activitat del govern per la realització de la consulta, i que per tant tots tres van desobeir el mandat del TC de manera "conscient i deliberada". L'argument de la defensa de que la providència era poc clara i no citava explícitament que "es podia" i que "no es podia" fer, raó per la qual des de la Generalitat es demanés un aclariment ha estat desestimat perquè a criteri dels magistrats era molt clara. La sentència també diu que no es creïble que finalment la celebració del 9 N hagués quedat en mans dels voluntaris, ja que ha estat provat que aquests voluntaris van estar sempre sota el control del govern. Pel que fa al delicte de prevaricació, el tribunal ha manifestat que com que la sentència del TC que va deixar patent que el 9 N era il·legal es va pronunciar al 2015, no es pot descartar que els acusats interpretessin erròniament que aquell model de participació fos legal.
Tant bon punt s'ha conegut la sentència, tot i que per quasi be tothom se l'esperava, les reaccions no s'han fet esperar. Els tres advocats de la defensa han advertit que la recorreran, si cal fins ala tribunals europeus. Tots han coincidit en que es impugnable des del punt de vista tècnic com jurídic i que en cap cas s'ajusta a la jurisprudència del Tribunal Suprem pel que fa al delicte de desobediència.

          La resta de partits polítics també s'ha pronunciat. ERC ha avisat a que les inhabilitacions no impediran que els catalans decideixin el seu futur a les urnes. Segons ha dit Sergi Sabrià aquesta sentència es indigna i antidemocràtica i ha assegurat que cap inhabilitació aturarà el procés. Arribarem fins al final. Ha afegit que mentre uns aturen, inhabiliten i empresonen la democràcia, el sobiranisme treballa per un país just, net i lliure.
La CUP ha estat força mes contundent, com ja ve sent habitual, i ha fet una crida a desobeir la sentència donant per fini-quitada la possibilitat d'un referèndum acordat. L'Anc i Òmnium han coincidit en que s'ha inhabilitat la democràcia i ja preparen mobilitzacions.
Pablo Iglesias ha fet un tuit on ha dit que es una vergonya que condemnin a Mas per posar les urnes.

           A l'altre banda de la balança, com ja era d'esperar s'han situat el PP. Albiol da declarat que la sentència demostra que en un estat de dret "qui la fa la paga", i al mateix temps considera que es un avis per Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Ha dit que ha quedat clar que "tots som iguals davant la llei" i "deixa clara la separació de poders". Igual de contundent s'ha mostrat Carlos Carrizosa que ha dit que a Espanya no es jutja a ningú per la seva ideologia política si no per saltar-se la llei i ha demanat al president Puigdemont que no repeteixi el mateix error convocant el referèndum i que si no sap com sortir d'aquest atzucac, el millor que pot fer es convocar eleccions.

           La premsa internacional també s'ha fet ressò de la noticia, i diaris com Le Monde, The Guardian, Financial Times, The New York Times han publicat la noticia de la condemna a Artur Mas. Alguns han dit que per no fer cas a una sentència del TC mentre que altres han remarcat que es tractava d'una votació informal.

           Sigui com sigui s'ha destapat el calaix dels trons i això ja no hi ha qui ho aturi. La segona sentència del 9 N, que jutja a Francesc Homs no ha de trigar gaire a ser dictada, i tot apunta que mes o menys estarà en la mateixa línia. Tot plegat fa preveure una temporada calenta pel que fa al clima polític. S'haurà de veure quina es la reacció de la fiscalia i si recorre la sentència que ha quedat molt lluny del que demanava el fiscal i sobretot després d'haver estat absolts pel delicte de prevaricació. El que ha quedat clar es que aquesta ha estat una sentència política, de la mateixa manera que ho va estar el judici. L'estat espanyol ha volgut "donar exemple" després de veure l'èxit aclaparador que va tenir el 9 N amb mes de dos milions de catalans que vam anar a votar. Això es el que els "cou" per dins i ara fan servir tot el que poden en contra, encara que sigui amb judicis-comèdia i amb "Nyaps" de sentències


                                                                                                               Ànec  Lluc