dijous, 2 de març del 2017

Cas Palau : un cas com un cabàs.....

          Aquesta setmana ha començat el judici del "cas Palau". Vuit anys després de que es va saber que Fèlix Millet, aleshores president del "patronat de l' Orfeó Català-Palau de la Música" que es una fundació que va fer ell mateix l'any 1990, va apropiar-se d'uns trenta-cinc milions d'euros provinents de les donacions d'empreses catalanes que "presumptament" aconseguien adjudicacions d'obra pública de la Generalitat a canvi d'aquestes donacions. Amb Fèlix Millet, també estan acusats Jordi Montull que era el director administratiu del patronat i la filla d'aquest, Gemma Montull que era la directora financera del Palau per que el fiscal demana penes de mes de 25 anys de presó. A tots tres se'ls acusa d'haver creat un entramat de comptes bancaris per desviar fons de la fundació en benefici propi, arribant a pagar reformes als domicilis particulars amb diners del Palau. Segons la investigació una part d'aquests fons haurien anat al finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya, pel qual esta imputat el que aleshores era el tresorer del partit Daniel Osacar i CDC te 15 seus embargades per fer front a una possible responsabilitat civil dels 6.6 milions d'euros que va rebre el partit. Amb Osacar seuen a la banqueta dos dels màxims dirigents de Ferrovial, que seria una de les empreses "beneficiades" amb l'adjudicació d'obra pública.

         Una peça separada del cas Palau i que també tenia com a principals acusats a Millet i Montull va ser l'anomenat "Hotel del Palau", que investigava la recalificació urbanística de les finques per construir un hotel al costat del Palau de la Música aprofitant els seus contactes a la Generalitat i l'ajuntament de BCN. Segons l'acusació, Millet i Montull s'haurien repartit 900.000 euros de comissió per aquesta recalificació. També van ser acusats l'arquitecte de l'ajuntament i el regidor d'urbanisme de l'ajuntament de Jordi Hereu. L' Audiència de BCN va condemnar a un any de presó a Millet i Montull i va absoldre a la cupula d'urbanisme de l'ajuntament. La fiscalia va recorre la sentència i va demanar 10 anys de presó però.....PAM; El tribunal no només no fa cas del recurs de la fiscalia si no que revoca la condemna i dicta l'absolució de Millet i Montull.
   
         El cas de l'espoli del Palau va provocar una forta consternació a la societat civil catalana per la importància simbòlica tant de la institució com del propi Fèlix Millet.
Fèlix Millet es el besnét del "mestre Millet", músic fundador de l' Orfeó Català i fill d'un empresari i mecenes cultural que va crear la fundació Orfeó Català l'any 1990 per oferir beques i renovar l'edifici del Palau que ha estat declarat patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Al 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi, va ser president de Bankpyme i Agrupació Mútua, i va ser vicepresident del F.C.Barcelona. L'any 2003 Millet es va incorporar al patronat de l' "Institut Catalunya Futur", secció regional de la FAES ( Fundación para el analisis y los estudios sociales ), que presideix José Maria Aznar. Aquell mateix any, la fundació Orfeó Català va rebre 3 milions d'euros mes del Ministeri de Cultura del govern espanyol, que aleshores presidia Aznar. Curiosament durant el període que va de 2003 a 2009, va ser quan la secció catalana de FAES va rebre mes donacions.

          El cas Palau es va destapar quan Hisenda va començar a investigar el moviment dels bitllets de 500 euros, i es va descobrir que al Palau n'hi havien a "feixos". Un cop alertada la fiscalia anticorrupció els mossos van enregistrar durant nou hores les oficines del Palau i després de diverses indagacions, el propi Millet va reconèixer que s'havia apropiat de 1.6 milions d'euros. Els investigadors apugen aquesta xifra fins el 30/35 milions d'euros. La investigació ha posat al descobert amb que gastava l' expresident els diners apropiats; des de la reparació d'endolls o una cafetera de casa seva, a diversos viatges sense escatimar despeses, pagar les obres de reforma de casa seva, reparar els videoporters del seu domicili etc. . També va pagar els 81.156 del casament del seu fill, tot i que li va fer pagar al seu consogre els 40.000 que li pertocaven a ell.
Montull també va aprofitar l'ocasió per carregar el subministrament i instal·lació d'una rentadora Zanussi, i va arreglar la caldera i l'ascensor de casa seva. La seva filla Gemma va comprar mobles d'Ikea, dues dutxes termostàtiques i va reparar la barbacoa de casa.
Pel que fa a Convergència, segons la instrucció del cas, Ferrovial va abonar al partit, mes de cinc milions d'euros per la construcció d'un tram de la L9 de metro, i un nou pavelló a Sant Cugat del Vallès. Segons sembla la comissió que seria del 4%, es repartiria en un 2.5% per CDC, i un 1.5 per Millet i Montull.

           Fèlix Millet ha acudit a la ciutat de la justícia en cadira de rodes argumentant el seu deteriorament físic, advertint que te la columna destrossada i gairebé no pot caminar. Per tal motiu ha demanat al tribunal de la sala no haver d'assistir a totes les sessions que es preveu que es poden allargar fins al juny, per la complexitat del cas. Circulen per la xarxa algunes fotografies que han publicat alguns diaris digitals on es pot veure a Millet, a peu dret fumant a la porta d'un restaurant. Per tant sembla que l'espectacle o la comèdia ha començat.
També acabem de saber vuit anys després de l'inici de la causa que Montull esta disposat a parlar de tot el que sap en referència al finançament de CDC, a canvi d'una rebaixa en la petició de condemna de la seva filla Gemma, per qui el fiscal demana 26 anys de presó. Tot i que encara no hi ha cap "pacte" tancat, Montull hauria demanat una condemna de dos anys per la seva filla i un any substituït per una multa cosa que significaria que no entraria a presó. El Palau de la Música que exerceix d'acusació particular s'oposa a cap mena de pacte amb cap dels acusats. Tampoc es pot saber perquè no ha estat mes explícit si pot aportar proves del que pugui explicar, ja que de no aportar-les el seu testimoni seria mes que dubtós.
De tota manera ahir en acabar la primera sessió del judici, Jordi Montull va expressar davant els periodistes que, << Això d' avui ha estat molt avorrit. La setmana que ve, serà mes divertit. >>. 
Montull declararà dimecres que ve, i llavors podrem comprovar si estira del fil i explica i demostra el finançament irregular de CDC, fet que haurà de corroborà la seva filla Gemma, o només es un intent desesperat de salvar-la d'entrar a la garjola. Tant Fèlix Millet com Jordi Montull tenen ja una edat avançada, cosa que fa difícil que acabin entrant a presó o si ho fan no serà per molt de temps.


                                                                                                               Ànec  Lluc