diumenge, 5 de febrer del 2017

Cas 3% : Toca remenar-lo .... que comença el judici del 9N...

            Aquesta setmana, dijous mes concretament, ens varem llevar amb la noticia d'un nou escorcoll de la Guàrdia Civil contra el presumpte cobrament de comissions per part de Convergència conegut popularment com el cas "3%". Els mes matiners ho han pogut saber pels diaris que ho han publicat fins i tot abans que comences l'anomenada "Operació Pika". Aquest cop uns 200 agents de la Guàrdia Civil, per ordre de la fiscalia anticorrupció han escorcollat algunes empreses privades de Barcelona, Lleida i Girona, i tres de públiques, l'Autoritat Portuària de Barcelona, Infraestructures.cat i Barcelona d'infraestructures (BIMSA). Tot girava al voltant d'obres públiques que s'haurien concedit a canvi de pagar a CDC el 3% del seu cost.
Des de CDC  s'han afanyat a dir que aquesta "Operació Pika" respon a la celebració el dia 6 de febrer del judici contra Mas, Ortega i Rigau pel 9 N. Els ministres de Justícia i Interior espanyols, Rafael Català i Juan Ignacio Zoido han desmentit qualsevol relació entre els dos esdeveniments, ja que l'ordre ha sortit del jutjat del Vendrell i de la fiscalia anticorrupció i que no tenen res a veure amb el govern. Atribueixen la proximitat de les dates a la "casualitat", una casualitat que es repeteix molt sovint.

           Casualitat 1 - El cas del 3% el a posar sobre la taula, Pascual Maragall al parlament l'any 2005. Després d'acusar a CiU amb allò de "vostès tenen un problema que es diu 3%", però d'aquell tema no se'n va parlar mai mes fins que va ser arran d'una denuncia d'una regidora d'ERC que es va tornar a investigar a CiU i el seu 3%. A partir de llavors la Guàrdia Civil ha escorcollat en diverses ocasions les seus de CDC i empreses que hi podien estar relacionades. Curiosament els escorcolls sempre els fa la Guàrdia Civil quan a Catalunya, s'ha produït o s'ha de produir algun fet polític de rellevància, com campanyes electorals, inici de legislatura, aprovació d'algunes lleis, o ara el judici pel 9N, després d'un any i mig de que el cas estes "adormit " en un calaix.

              Casualitat 2 - Des de que CDC va donar el gir independentista tots els imputats son o han estat persones amigues o dels cercles propers a Artur Mas. Curiosament però, després d'anys d'investigació l'únic dirigent de CDC que anirà a judici serà el propi Artur Mas i ho farà per posar les urnes.

                Casualitat 3 - Tots els escorcolls els ha fet la Guàrdia Civil per ordre del jutge. En aquest últim cas, sembla que el jutge no va ordenar cap detenció i no ha quedat gaire clar si va ser la fiscalia les va ordenar o va ser la "benemèrita" qui les va fer de "motu propi". Res a dir a que el jutge envií a la Guàrdia Civil. però vull recordar que per la detenció dels càrrecs electes de la Cup per haver-se negat a anar als jutjats a declarar, el jutge va envia sempre als mossos amb el pretext de que tenen la competència de "policia judicial". Curiosament en tots aquests escorcolls es a la Guàrdia Civil a qui demana el jutge que faci la "feina".

            No cal dir que tota la premsa espanyola i les TV i Radio s'han fet ressò d'aquesta operació. Alguns mitjans s'han avançat a la mateixa Guàrdia Civil i han publicat a primera hora que es farien els escorcolls i fins i tot que es produirien una  seguit de detencions. Sixte Cambre, president de l'Autoritat Portuària de BCN, segons ha dit ell mateix, va llegir a la premsa que havia estat detingut, quan els agents ni tan sols havien arribat al port. La resta de detinguts han manifestat que els agents els van comunicar que l'ordre de detenció havia estat dictada per fiscalia, quan només un jutge pot donar aquesta ordre i que en cap moment se'ls va comunicar de que els acusaven. Al llarg del dia es va detenir a 18 persones, tot i que a la tarda-vespre van quedar reduïdes a 8.  La Guàrdia Civil va traslladar als 8 detinguts a la comandància d' El Vendrell, que han hagut de passar la nit, queden en llibertat sense càrrecs l'endemà, sense ni tan sols haver declarat davant el jutge. El fiscal ha acabat dient que seguirà amb la investigació i que s'acabarà acusant als imputats almenys d'un dels delictes dels que son sospitosos.

           Si després de tantes irregularitats, detencions que la Guàrdia Civil ha qualificat de "tècniques", ( quan ni tan sols existeixen ), traslladar 8 detinguts a "El Vendrell" per dormir als calabossos i quedar en llibertat sense càrrecs a l'endemà i tot el desplegament mediàtic que ha envoltat aquesta operació, qui no hi vegi intencionalitat política, es perquè no li vol veure. Aquesta ha sigut la quarta  ronda d'escorcolls però que ningú tingui cap dubte que n'hi haurà mes. El cas "3%" es un "recurs" que te el govern espanyol, que de tant en tant i sempre que ho creu oportú, deixa sortir una mica de "merda" barrejant veritats amb mentides, per empastifar-ho tot, però no massa.



                                                                                                          Ànec  Lluc