dijous, 19 de gener del 2017

Per un grapat d' euros.....

          Aquests dies s'estan debatent al parlament les partides que conformen els pressupostos de 2017 que s'han d'aprovar el mes de febrer. Fins ara la votació de totes les esmenes han tingut dues bandes  ben diferenciades: per una banda hi ha Junts Pel Si i la Cup, i per l'altre PP-C's-Psc i els cagadubtes de CSQP, que es mostren com a defensors de la lluita social però s'estimen mes prorrogar els pressupostos de l'antiga Kumbaryensia i Artur Mas, que aprovar els de JxSi. (La realitat però es que els de CSQP, el que volen realment es acabar aquesta legislatura i anar a eleccions, per veure si la nova formació dels Comuns son capaços de guanyar-les.).
Malgrat tot, la Cup segueix sense garantir l'aprovació definitiva d'aquests pressupostos si no es tenen amb compte les seves demandes. Aquestes demandes es centren en tres àmbits: pujada de la fiscalitat, mes diners per educació i la renda garantida de ciutadania. L'escull mes gran es la pujada de l'IRPF o l'impost de successions, per exemple, mentre que JxSí es mostra obert a augmentar la despesa en ensenyament i a la renda ciutadana. Estan estudiant d'on treure els diners necessaris per poder fer aquest augment, uns diners que s'hauran de "retallar"de les partides d'altres departaments. Malgrat tot, des de la Cup, tot i que admeten que l'educació i la renda garantida son dues de les seves demandes, avisen que sense acord en matèria fiscal, costarà arribar a una entesa pels pressupostos. Pel que fa a la partida d'ensenyament, els cupaires han demanat al govern que tanquin un acord amb els sindicats que per cert, tenen convocada una vaga pel 8 de febrer, i que un cop cop tancat ells l'avalarien. Aquests tres punts s'haurien de poder lligar abans del 28 de gener, que es quan els cupaires tenen previst fer el Consell Polític que ha de debatre l'aprovació o no d'aquests pressupostos.

       No s'hauria d'oblidar que aquests pressupostos, igual que havien de ser els de 2016 del juny, son excepcionals com ho es el moment que s'està vivint a Catalunya. Som molts els que pensem que el debat social pot quedar "aparcat" d'alguna manera, fins que s'arribi al final del procés i mes tenint amb compte que al setembre es farà el referèndum que decidirà el futur dels catalans. Ara hauriem donar sensació d'unitat i no cremar-nos per uns pressupostos de "curta volada". Si es guanya el referèndum s'hauran de fer noves eleccions per decidir "COM" serà la nova República i si es perd s'hauran de fer perquè el procés ha fracassat. No serveix de res barallar-nos per unes engrunes, o "per un grapat d'euros", quan podem aconseguir molt mes anant tots junts. No vull dir que la Cup hagi de donar un xec en blanc a JxSí, però no es menys cert que la Cup no pot guanyar el 100% de les seves demandes. Amb l'augment de la despesa en educació i la renda social, hauran estat ateses dues de tres. Segons Eulàlia Reguant de la Cup, les modificacions fiscals que proposen suposarien per la Generalitat uns 450 milions d'euros mes; no aprovar els pressupostos al juny de 2016 va suposar per la Generalitat deixar d'ingressar uns 1200 milions.


                                                                                                              Ànec  Lluc