dijous, 5 de gener del 2017

Fanalets de la punyeta....

                                                                     
Reis Mags arribant amb tancs
        

           Cada any la cavalcada de reis tenia dos protagonistes essencials, que eren els Reis Mags d' Orient i els nens. Aquest any però, el protagonista que ha encès totes les polèmiques han estat els fanalets de l' ANC.
A Catalunya es una tradició popular que els nens i nenes vagin a veure la cavalcada provistos amb un fanalet, generalment de cartró i que acostumen a portar una font de llum a l'interior tot i que també n'hi han fets de cartolina o paper de diferents colors que simulen aquesta llum. Temps enrere portaven una espelma, però fa força anys que l'espelma s'ha canviat per una bombeta amb una "pila". Hi ha fanalets de totes formes i models amb tota mena de dibuixos i a moltes escoles es fan com a "treball de manualitats". També es costum des de fa força temps que TV3 faci la retransmissió de la cavalcada de reis, com fan gairebé totes les cadenes de televisió. Televisió de Catalunya ofereix aquesta retransmissió des d'un poble o ciutat diferent cada 5 de gener. Enguany es va triar la ciutat de Vic, per fer la retransmissió de la seva cavalcada.

              L' Assemblea Nacional de Catalunya i Òmnium aprofitant la benentesa d'aquesta retransmissió a Vic, fan fer una "crida" perquè aquells nens que volguessin, vagin a la cavalcada portant un fanalet amb l'estelada, que per cert es una pràctica que a Osona van començar al 2012. Aquest any i amb motiu de la presència de les càmeres s'ha intensificat aquesta campanya i s'han venut molt mes fanalets amb la silueta de l'estelada  als costats.
Aquesta campanya ha fet emprenyar moltíssim a C's i al PP i a tota la caverna mediàtica unionista que han carregat fort contra l'independentisme. S'ha acusat a l' Anc i Òmnium de polititzar una festa que ha de ser pels nens, d'adoctrinament independentista i d'utilitzar als nens per fer propaganda política.
Segons el RAE, diccionari de la Real Academia de la Llengua Espanyola, adoctrinament es "inculcar a alguien determinadas ideas o creencias". Aquí no s'inculca res a ningú, ja que els nens poden portar el fanalet que vulgui o no portar-ne cap. Jo recordo quan era petit, haver vist fanalets d'una coneguda marca de refresc, per exemple i ningú deia res.
Els que han polititzat aquesta cavalcada son els que veuen "fantasmes" per tot arreu, perquè els fa angunia tot allò que te a veure amb Catalunya. Ningú es queixa quan des de SCC-C's-PP es promouen manifestacions espanyolistes on hi apareixen fins i tot banderes amb l' ocellot i on s'hi poden veure "grans i petits". Que només siguin quatre gats, no es culpa dels independentistes. Enlloc de posar el crit al cel titllant a les dues associacions, que vull recordar son privades i es mantenen amb les quotes dels socis, els unionistes podien haver engegat un campanya amb fanalets amb la bandera espanyola; clar que potser no les hauria portat ningú, perquè a Vic precisament, unionistes no n'hi han gaires.

             M'ha sorprès però negativament que Gabriel Rufiàn declari que aquesta campanya dels fanalets "li grinyola" i que ell no l'hauria fet. Sincerament, crec que declaracions així son sobreres perquè donen munició als que diuen que l'independentisme esta dividit. Per acabar-ho d'adobar Òmnium també s'ha desmarcat a última hora d'aquesta campanya dels fanalets. Fins quan hem de justificar i demanar perdó per tot el que volem fer ? Nosaltres anem amb el lliri a la mà, ens les estan fotent per totes bandes. Desconnexió, desobediència i a la primera de canvi ens acollonim perquè als unionistes no els hi agrada. A tots els paisos del mon, els nens van amb banderetes del seu país. Tots hem vist nenes vestides de sevillanes, legionaris repartint caramels, nens vestits de toreros etc. Fins i tot l'exercit estava present al Saló de la Infància fins l'any passat, (aquest any sembla que no).

              De tota manera el que toca el voraviu a C's-PP i demès fauna unionista no son els fanalets amb l'estelada que fa anys que es porten a Osona i mai havien dit res. El problema es que aquest any la cavalcada de Vic es la que retransmetre TV3 en directe la podran veure milers i milers d'espectadors. Ni adoctrinaments ni punyetes. Malauradament molts catalans han caigut al parany, i li han fet el joc als unionistes. Amb tant de seny, no arribarem mai enlloc.


                                                                                                         Ànec  Lluc