dilluns, 30 de gener del 2017

Els Colauers arranquen motors a les cotxeres de Sants....

                                                                         

          Aquest diumenge ha arrancat a les cotxeres de Sants, el nou "espai polític", - així es com es defineixen ells mateixos -, que capitanejats per Ada Colau, aplegarà en una coalició als Comuns, Podem, ICV, EUiA, i altres formacions que ara formen "Catalunya si que es pot". Per aquesta arrancada de motors han triat les "cotxeres de Sants", potser per allò del símil automobilístic. També podien haver aprofitat la "Superilla" de Poble Nou, que fins ara no se li ha trobat cap finalitat i esta sempre buida. Segons els organitzadors unes 2000 persones han assistit a la festa inaugural que ha comptat amb música, esmorzar i activitats lúdiques per a grans i petits. ( Els Comuns no han aclarit però, si tot això ho ha pagat La Caixa o faran un verkami.).

          Aquest nou espai que de forma provisional es dirà "Un País en Comú" aspira a convertir-se en majoria per construir un país nou que representi al poble en tota la seva diversitat. Segons ha dit Xavier Domènech, per acabar amb la pobresa energètica, per acabar amb l'atur i la precarietat dels treballadors, perquè la sanitat i l'educació no siguin un privilegi per uns quants i per tenir justícia de gènere, no podem esperar per fer un nou país. Després ha afegit però que l'objectiu per aconseguir tot això es acabar amb l'hegemonia convergent que fa massa temps que dura, deixant clar que segueixen tenint una obsessió malaltissa amb Convergència. Algú els hauria de dir que l'hegemonia convergent fa anys que s'ha acabat i ara el PDEcat, - la nova convergència -, esta per aconseguir la plena sobirania i la independència de Catalunya, que es la manera mes efectiva de poder fer realitat totes les demandes socials que els catalans necessitem. Els Comuns però, fa molt de temps que ja s'han manifestat que no son independentistes i malgrat que sempre han defensat un referèndum, també han exigit sempre que aquest ha de ser acordat amb l'estat, tot i que PP i Psoe han avisat per activa i per passiva que no es podrà acordar mai.

         Ada Colau ha reclamat que s'han de creure en els objectius per sobre de les sigles, i que han de ser una formació on prevalgui la política que volen construir per sobre de solament guanyar eleccions. Ha de ser un espai polític mes feminista, d'esquerres, semblant al que s'està fent als municipis per, pas a pas construir entre tots el nou país. Ha demanat que aquest espai no es miri el melic com fan els partits tradicionals i sigui el mes obert i internacionalista del mon i que sumi moltes identitats. Ha defensat el referèndum però s'ha desmarcat del full de ruta del govern. Al igual que Xavier Domènech ha dit que hi ha demandes socials que no poden esperar, com revertir les retallades i fer una fiscalitat mes justa on pagui mes qui mes te. Aquesta es una critica no explicita a l'aprovació dels pressupostos per part de la CUP, i ha afegit que aconseguir això es qüestió de "voluntat política". Abans de que arribes a l'ajuntament també deia que governar era qüestió de voluntat política. Com alcaldessa no se si hi ha posat molta voluntat, però no ha acabat amb els desnonaments, no ha tancat el CIE, no ha impedit la presencia de l'exercit a la Fira i ha necessitat aprovar els pressupostos per "decret" per falta d'acord.

       També s'ha anunciat la posada en marxa del procés participatiu per confeccionar l'ideari d'aquest nou espai polític. Aquest procés es farà online a través de la web "Un País en Comú", 66 trobades territorials i 5 de sectorials. L'assemblea fundacional tindrà lloc a principis d'abril.

       Des d'un principi, amb aquest nou espai polític, els Comuns buscaven la complicitat d'ERC, ja que confiaven en el fracàs del procés i per tant la convocatòria de noves eleccions. Mitjançant CSQP han estat pressionant a la CUP perquè no donessin suport als pressupostos de JxSí. La decisió cupaire de donar un "suport crític" als pressupostos ha trencat el seu plantejament de fer, perquè no, un tercer tripartit per seguir com una autonomia, això si, d'esquerres. La nova formació, perdó....espai polític, s'haurà de retratar quan es convoqui el referèndum unilateral, - perquè acordat serà impossible -, però vinculant i decidir si hi donen suport o no independentment de que sigui pel "SI" o pel "NO".


                                                                                                                    Ànec  Lluc