dissabte, 10 de desembre del 2016

Comença el diàleg......

                Aquest dimecres ha aterrat a Barcelona la vicepresidenta Soraya Sàez de Santamaria, per començar a dialogar amb els representants de la política catalana. Abans de venir havia declarat que la intenció del govern espanyol es establir una relació permanent amb el govern català. Segons va dir, el nou executiu espanyol vol formar part del "paisatge" de Catalunya. No s'ha cansat de repetir que té molt bona sintonia amb Oriol Junqueras malgrat que el seu objectiu sigui aconseguir l independència. Malgrat totes aquestes bones paraules en aquesta primera reunió a Barcelona, sorprenenment tal i com ho va reconèixer la portaveu del govern català Neus Munté, es va reunir amb Inés Arrimadas i Miquel Iceta, líders de C's i Psc respectivament. Després de la reunió que ha tingut lloc a la Delegació del Govern a Barcelona Iceta ha manifestat que li agrada que hagi començat l'operació Diàleg i ha manifestat que ha notat un canvi d'actitud en el govern. Ha avisat però que mes enllà de les paraules calen propostes, fets i actuacions per desencallar la situació a Catalunya. També han parlat de reformar la constitució, si es dona com a mínim el consens del 78.
Inés Arrimadas ha coincidit amb Iceta amb el canvi d'actitud del govern Rajoy i ha atribuït aquest canvi a la pressió i exigències que ha fet C's a Madrid després que el PP hagi perdut la majoria absoluta. Ha agraït la rapida resposta que ha tingut la seva demanda d'una trobada i ha demanat solucions concretes per solucionar els problemes reals de la gent.

                Neus Munté ha trobat molt sorprenent que la vicepresidenta del govern espanyol es reuneixi abans amb Iceta i Arrimadas que amb Oriol Junqueras, amb qui té una reunió compromesa, però que encara no té data. També els ha sorprès el haver conegut la visita pels mitjans de comunicació, i de que no només hagi tingut contacte amb empresaris com estava previst en un primer moment tot i que la visita de Soraya S.S. no tenia agenda oficial. Ha dit que confia en que la reunió entre els dos vicepresidents i la que hi ha pendent entre Puigdemont i Rajoy es facin el mes aviat possible. Ha felicitat la voluntat de la vicepresidenta espanyola de ser mes present a Catalunya, i ha desitjat que aquestes visites els mostrin la realitat catalana, la qual potser desconeixen i fins ara només ha portat una excessiva confrontació.
Enric Millo ha volgut contestar a Neus Munté dient que el diàleg amb Catalunya no es limitarà a parlar amb membres del govern, si no que inclourà a tots els sectors que representen Catalunya.

                 Tota aquesta posada en escena però, no sembla res mes que una operació de marketing o de maquillatge, per fer veure que l'actitud del govern es ara molt mes de diàleg i negociació. Fins ara, el govern Rajoy estava tancat en banda en el "No,No i No". Amb la pèrdua de la majoria absoluta el PP s'ha d'avenir a negociar i dos dels partits amb els que haurà de pactar a Madrid son el Psoe i C's, que son amb els que s'ha reunit a la seva primera visita a Barcelona. Pel que fa als processos judicials oberts contra càrrecs electes catalans, Millo ha dit que no pensa retirar-los, així com tampoc les investigacions als ajuntaments per les estelades. Per tant, ara per ara, tot això del diàleg i la negociació només es "paper mullat".


                                                                                                              Ànec  Lluc