divendres, 18 de novembre del 2016

Que fem amb Fernàndez Díaz ?........




           Un cop superada la sessió de investidura per Mariano Rajoy, amb l'abstenció del Psoe tots estàvem expectants amb la composició del nou govern del PP. Malgrat les presses que segons sembla hi havia per tenir govern, Rajoy es va prendre una setmana per pensar els noms dels nous ministres. Un cop conegut el nou executiu tampoc hi ha hagut gaires sorpreses. Entre els pocs canvis que ha fet Rajoy n'hi havia un que estava força cantat, tot i que s'havien fet apostes per veure si repetiria. Es el cas de Jorge Fernàndez Díaz, ministre de l'interior a l'anterior legislatura.
Els escàndols en que s'ha vist embolicat Fdez. Díaz han estat massa grans com perquè pogués repetir en algun ministeri. Cal recordar que va ser gravat al seu despatx quan tramava una conspiració contra els partits polítics catalans favorables a la independència de Catalunya amb el que aleshores era el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, càrrec del que va ser cessat en fer-se pública la conxorxa. Després s'ha sabut també de l'operació Catalunya, també propiciada des del propi ministeri de Fdez. Díaz amb la mateixa finalitat. Mes enllà de la lluita irregular contra el procés català, també ha estat molt criticat per haver-se reunit amb Rodrigo Rato a la seu del ministeri dies abans que aquest últim anés a declarar al jutjat per una de les moltes causes que te obertes. (Bankia, targetes black etc.).
Per tot això va ser recusat per tots els partits del Congrés a excepció del partit Popular. L'oposició en bloc va demanar al llavors president en funcions Mariano Rajoy la destitució del seu ministre de l'interior. Malgrat això Fdez Díaz va continuar al seu càrrec perquè com ell mateix va recordar en la seva defensa, la fiscalia havia arxivat la causa perquè no trobava cap indici de delicte en les seves actuacions. De la mateixa manera va assegurar que seguia estan a disposició de Rajoy per repetir com a ministre si el president ho creu oportú.

           Finalment però no ha entrat en el nou executiu de Rajoy i li han hagut de buscar un lloc per encabir-lo. El primer lloc on l'han volgut col·locar ha estat a la presidència de la comissió d'exteriors del Congrés. Tot i que tots els partits es mostraven contraris a aquest nomenament, Psoe i C's van manifestar que votarien en blanc, per tal de respectar l'acord que tenen de repartir-se les presidències de les comissions entre partits, lo que hauria possibilitat el nomenament. Finalment el Psoe va canvia de parer i va avisar al PP que si no retirava la candidatura de Fdez. Díaz en presentarien un alternatiu. En aquest "tira i arronsa" el PP va demanar posposar la votació i no va presentar la candidatura de Fdez Díaz lamentant això si que no es respectin els pactes.

           Després de l'embolic organitzat a la comissió d'exteriors, dimecres s'havia de constituir la comissió mixta del Tribunal de Comptes i per sorpresa de tothom, el PP va presentar com a candidat a la presidència a Fdez. Díaz. El Psoe va reaccionar depressa i va avisar al PP a presentar un altre candidat o en presentaven ells un alternatiu que ocuparia el càrrec fins que els populars no en presentessin un que no fos Fdez. Díaz. Fruit d' això també es va haver de posposar la composició d'aquesta comissió. El Psoe va voler deixar clar que amb els seus vots, Fdez. Díaz no ha estat escollit ni ho serà mai com a president de cap comissió.

           Al final i després de tantes voltes el PP li ha trobat un encaix al ex-ministre de l'interior: la presidència de la comissió de Peticions. Aquesta es una comissió que no es vota, si no que es designen els càrrecs segons el pes de cada partit. Per tant la presidència correspon al PP, la vicepresidència al Psoe i la secretaría a Unidos Podemos. Aquesta comissió s'encarrega d'examinar les peticions que arribin al Congrés i les remet a les institucions que calgui. Aquesta comissió es pot dir que es de segona fila però almenys serveix per col·locar a un Fdez. Díaz que pel PP era ja com un "Gerro Xinés " que tens per casa i no saps a on posar. Un "Gerro" una mica car ja que cobrarà uns 6000€/mes.




                                                                                                           Ànec  Lluc