diumenge, 27 de novembre del 2016

Pressupostos 2017: toca retratar-se.....

             El 29 de novembre esta previst que Oriol Junqueras com a vicepresident econòmic, presenti els pressupostos de la Generalitat pel 2017 al parlament per ser debatuts en seu parlamentaria. Si tot va segons lo previst aquest cop el govern de JxSí s'aprovaran amb el suport dels vots de la CUP. Cal recordar que els de 2016 que es van presentar al juny, no van superar aquest tràmit degut a que l'acord que garantia el vot favorable de la CUP va "mutar" i el grup cupaire va acabar votant en contra, obligant al govern a prorrogar els de 2015 que segons tots els grups eren pitjors i amb menys despesa social. Aquest fet va provocar que el MHP Carles Puigdemont anuncies que se sotmetria a una qüestió de confiança al setembre i que en cas de no superar-la convocaria noves eleccions immediatament, posant en perill tot el procés cap a la independència. Un cop aprovada aquesta qüestió i amb la declaració de Puigdemont de que al setembre de 2017 hi haurà un referèndum, sigui acordat o no amb l'estat. El president va voler deixar clar que la qüestió de confiança anava lligada a l'aprovació dels pressupostos, cosa a que la CUP semblava que s'hi avenía. Els últims dies dirigents cupaires han dit que lamenten que en els pressupostos no s'hi hagin inclòs cap de les seves demandes i també ha retret a JxSí que facin servir els pressupostos com a xantatge al dir que "sense pressupostos no hi ha referèndum". Sergi Sabrià, portaveu d'ERC ha recordat que després de moltes hores de reunions es innegable que els pressupostos que es presentaran el 29 tenen clarament la petjada de la CUP. També ha dit que no son els pressupostos desitjats per tothom però ara s'han de fer uns pressupostos factibles i no "idíl·lics" però que no es puguin complir. Sabrià ha qualificat aquests pressupostos com a socials i progressistes i ha recordat que un cop admesos el dia 29 es continuarà negociant amb tots els grups per aconseguir consensos.

              CSQP ja ha criticat aquests pressupostos tot i no saber-ne els detalls i ha manifestat que votaran NO. Per Joan Coscubiela la clau dels pressupostos es aconseguir mes recursos per fer front a la crisi social que pateix Catalunya. Defensa la pujada d' impostos com a única manera per aconseguir aquests recursos però no fa cap esment a l'espoli que pateix Catalunya per part de l'estat. En el mateix sentit s'ha expressat Fachin líder de Podem, que ha afegit que no semblen uns pressupostos dels que ERC pugui sentir-se orgullosa. Al igual que Coscubiela creu que s'ha imposat el model impositiu que ha volgut Convergència. Reitera que aquests no son uns pressupostos socials malgrat que aporten 1000 milions d'euros en aquest capitol.

               PSC, PP i C's votaran en contra i fins i tot des del govern contemplen la possibilitat de portar els pressupostos a la Comissió de Garanties Estatutàries cosa que només retardaria la seva aprovació en comissió i al ple.
Així doncs dimarts 29 tots els grups s'hauran de retratar i si com es preveu CSQP presenta una esmena a la totalitat alineant-se amb PP-C's-Psc, com ja va fer al juny, quedaran retratats al rebutjar uns pressupostos que tot i sent millorables, son sense cap dubte millors que els prorrogats. Això si, després son els primers a queixar-se de lo malament que ho passa la gent, quan ells els hi han negat un augment en la despesa social.


                                                                                                              Ànec  Lluc