dijous, 17 de novembre del 2016

Pobresa energètica..........

              La mort d'una dona de 81 anys a Reus ha fet saltar totes les alarmes pel que fa al problema que pateixen moltes persones que no poden pagar ni tan sols els serveis bàsics com son l'aigua, la llum o el gas. Amb l'arribada del fred, aquest problema es fa encara mes gran i evident. Moltes d'aquestes persones son gent gran que a vegades viuen soles i que gairebé no surten al carrer. També hi ha families amb pocs recursos. Aqui es on entren els serveis socials dels ajuntaments, que han de vetllar perquè casos com el de Reus no puguin passar. En aquest cas concret, la victima s'havia d'il·luminar i escalfar-se amb espelmes perquè feia dos mesos que li havien tallat la llum per no pagar els rebuts. Una d'aquestes espelmes va provocar el fatal incendi que li ha costat la vida. Després dels fets, tant els serveis socials com l'empresa Gas Natural s'han creuat acusacions. La Generalitat per la seva banda ha responsabilitzat a l'empresa a qui li ha donat cinc dies perquè presenti les alegacions pertinents, ja que segons la llei, hauria d'haver avisat a l'ajuntament de la situació abans de fer el tall de subministre. Diverses associacions de defensa de victimes de l'emergència social i la PAH, demanen sancions exemplars per la companyia. Des de la companyia s'excuesen dient que ningú els va avisar de la situació personal de la victima i que en aquest cas concret de Reus, disposen d'una llista de persones amb risc d'exclusió social on ella no hi figura. També argumenta que la llei no s'ha desenvolupat i no te reglament i per tant es una mica confosa a l'hora de fer-la cumplir.
Serveis socials de Reus s'excusa dient que la companyia no els ha avisat abans de fer efectiu el tall però sembla ser que coneixien la vulnerabilitat d'aquesta persona. Es dona la circumstancia que aquests mateixos serveis socials si havien rebut la demanda d'ajut per pagar el rebut de l'aigua i que l'ajuntament li va concedir; també havía estat denunciada per impagament del lloguer, per tant sembla que la situació de precarietat no era desconeguda.

              Arran detot això, el mes trist es que lluny de fer la mes minima autocrítica, l'únic que he vist es passar-se la culpa dels uns als altres, quan al meu parer, aqui han fallat tots. Ha fallat el cercle mes proper a la victima. I quan dic mes proper hem refereixo a la familia, veins i amics. Sembla ser que no vivia sempre sola si no en companyia de la seva neta, el company d'aquesta i una filla del company de la neta, tot i que segons ha trascendit tindrien una situació familiar complicada.Vivim en una societat que cada vegada arracona mes a la gent gran perquè sovint només es veuen com una "carrega".
També han fallat els serveis socials per no haver fet un seguiment mes a fons d'algú que ja havia demanat ajuda per pagar el rebut de l'aigua i que estava denunciada per impagament del lloguer. Ja se que sovint els serveis socials estan desbordats i mancats de recursos, i que moltes vegades hi ha una falta de comunicació entre departaments, i això es un altre cosa que hauriem de poder arreglar. No n'hi hauria d'haver prou amb dir que els pressupostos son els que son. La despesa social hauria d'estar per davant de qualsevol altre perquè no oblidem que qui mes pateix aquesta situació son els nens i la gent gran.

                Es vergonyos que el govern de l'estat espanyol i el seu braç armat-jurídic com es el Tribunal Constitucional desautoritzi i suspengui totes les iniciatives per lluitar contra la pobresa energètica que aprovi el parlament català per mutius ideológics. Aquest fet possibilita que les empreses declarin que no reconeixen les lleis catalanes perquè s'amparen amb les lleis espanyoles. Segons el conseller Baiget després de 25 reunions amb les companyies, aquestes no han volgut arribar a cap acord perquè la llei no les obliga a fer-ho. Només 20 empreses subministradores d'aigua s'han avingut a algun acord de condonament del deute o tarificació social. Ha dit que potser farà falta canviar la llei per tal d'obligar a totes les empreses energètiques a arribar a aquests acords.

                Tant de bo aquest cas de Reus serveixi perquè totes les parts possin el que faci falta per solucionar un problema que s'ha agreujat molt en temps de crisis, però que malauràdament sembla que no hi donem la importancia que veritablement te.


                                                                                                                 Ànec  Lluc