dimarts, 18 d’octubre del 2016

Franco ha entrat a BCN....pel Born....

                                                                           



            El 26 de gener de 1939 Franco va entrar a Barcelona per la Diagonal. les tropes franquistes que comandava el general Yagüe van " clavar " la bandera espanyola al castell de Montjuïc.

             El 17 d' octubre de 2016 torna a entrar a Barcelona, aquesta vegada en forma d'estàtua de la ma del govern de l'ajuntament d'Ada Colau. Aquest matí s'han instal·lat a l'exterior del Born Centre Cultural dues estàtues que fan referència al franquisme i que estaven en un magatzem de Parcs i Jardins. Una enorme estàtua eqüestre de Franco, que molts ja havíem començat a oblidar. Aquesta estàtua va estar situada al castell de Montjuïc fins que va ser retirada, primer a una sala del museu militar i després al magatzem municipal. Ha estat en aquest magatzem, on al 2013, algú li va "tallar" el cap amb una "radial". Al seu costat hi haurà un altre estàtua, La  Victòria que simbolitza l'entrada de les tropes franquistes a BCN.

             Les dues estàtues formen part de l'exposició " Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà", que segons l'ajuntament de BcnEnComú ha de servir per "mostrar la permissivitat amb els símbols de la dictadura. Aquesta exposició que s'obrirà al públic el 18 d'octubre esta ubicada al "Born Centre de Cultura i Memòria" que fins estava considerat com a principal "icona" de l'independentisme i que ja va ser el centre de la commemoració del Tri-centenari de 1714. ERC va demanar a l'estiu un canvi d'ubicació o que com a mínim no s'exposessin al carrer cap de les dues estàtues, ja que considerava que aquesta no era la millor manera de restituir a les víctimes del franquisme, i que podien ferir sensibilitats. Segons BcnEnComú l'exposició pretén fer pedagogia per trencar el silenci que ha imperat sobre els crims del franquisme, i que l'exposició temporal de les estàtues de dictadors, degudament contextualitzada, - haurien d'explicar be el context per posar-les al carrer -, te el propòsit impulsar una reflexió col·lectiva sobre la seva impunitat.

              De moment l'únic que ha aconseguit es polèmica. Fins i tot el PP i C's han criticat aquesta exposició perquè creuen que no fa res mes que obrir velles ferides. Durant la instal·lació de les dues estàtues s'han produït els primers incidents i algun vianant ha llençat ous contra les figures que els operaris municipals s'han afanyat a netejar.

                No entraré a valorar si aquesta exposició es adient, en un país on encarà hi ha milers de represaliats pel franquisme enterrats a les cunetes, i on no s'han investigat prou els crims de la dictadura, però ningú pot discutir que es podia fer a un altre lloc, i Barcelona en te uns quants, mes apropiats que al Born, que ja ha passat a ser un símbol de la sobirania catalana perduda al 1714. Posar a mes, dues estàtues al carrer, a la vista de tothom, interessats o no en l'exposició, es una provocació per molts catalans que es poden sentir ofesos.



                                                                                                                   Ànec  Lluc