dimarts, 11 d’octubre del 2016

12 Octubre...." Per Collons".....

                                                                             


              El 12 d' octubre es celebra la "Fiesta Nacional de España". Aquesta es la denominació oficial que rep aquesta festa des de que es va regular per llei l' any 1987. Aquesta llei 18/1987 de 7 d' octubre diu exactament :

                 La fecha elegida, el 12 de Octubre, simboliza la efemérides histórica en la
                 que España, a punto de concluir un proceso de construcción del estado a
                 partir de nuestra pluralidad cultural y política, y la integración de los reinos                  de España en una misma monarquia, inicia un periodode proyección
                 lingüistica mas allá de los límites europeos.

              Sembla doncs que l' estat espanyol es va construir amb la integració dels diferents regnes d' Espanya i no te 3000 anys ni es la nació més vella d' Europa, com prediquen alguns. Abans d'aquesta regulació de 1987, el 12 d' octubre commemorava el descobriment d' Amèrica per Colom l'any 1492, tot i que ell pensava que havia arribat a Cipango ( Japó ). Aquesta festa va tenir diversos noms com " Dia de la Raza", " Dia de la Hispanidad ", " Dia de la Madre Patria", o " Dia de la resistència indigena ", ( Nicaragua i Venezuela ), " Dia del respeto a la diversidad cultural ",           ( Argentina ).

                A Catalunya des de fa uns anys som molts els que ja sigui perquè te connotacions colonialistes o vincles amb el " Dia de la Raza " franquista, creiem que el 12 d' octubre no tenim res a celebrar. No oblidem que Franco va fer servir aquesta data per enaltir els valors del règim, motiu pel qual te lloc una desfilada militar que es manté avui dia.
Diversos ajuntaments obriran les seves portes tot i que només es poden fer tasques d' informació o cites prèvies. Aquest any però l' ajuntament de Badalona es protagonista d' un nou fet feixista i gens democràtic de l'estat espanyol. En virtut d' un acord a que van arribar amb els sindicats de l' ajuntament, els treballadors podran optar per anar a treballar el 12 d'octubre i fer festa el 9 de desembre, voluntàriament. Per aquesta raó l' ajuntament estarà obert aquest 12 d' octubre. La reacció del govern espanyol ha esta com ja ens te acostumats i la delegada del govern, Llanos de Luna ha instat al jutjat que impedeixi obrir les oficines de l' ajuntament. Es a dir, segueixen amb la tàctica d' imposar les coses "per la força". Fernàndez Díaz ha arribat a qualificar de "indigent cultural " a l' alcaldessa de Badalona per no voler celebrar la "festa". Insults, denuncies la jutjat, amenaces.....es tot el que se'ls acut per mirar de seduirnos. Els catalans tenim la nostra " Diada nacional " que es l' onze de setembre, però  mai hem prohibit que es faci la celebració del 12 O, que els últims anys ha estat el dia escollit pels unionistes per reivindicar l' espanyolitat de Catalunya. Que l' assistència a aquestes reivindicacions sigui minsa ja no es culpa dels catalans.

               Mes enllà de connotacions polítiques el 12 d' octubre se celebra també la festa de la " Mare de Deu del Pilar ", i aprofito des d' aquesta pagina per felicitar a totes les " Pilar " i a tots els "maños".


                                                                                                          Ànec  Lluc