diumenge, 4 de setembre del 2016

Trilinguïsme / Trilerisme .........

           Aquesta setmana hem conegut que en l' acord de investidura entre C's i el PP, la formació taronja ha inclòs dintre del que s'ha anomenat "paquet català", el trilinguïsme a les aules catalanes. C's ha justificat que el model trilingüe es una de les grans oportunitats de millora. Aquest model es el que vol implementar el català, el castellà i l' anglès com a llengües vehiculars a parts iguals. A l'hora de la veritat però i davant la impossibilitat d' oferir el terç en anglès per manca de professorat, aquest seria substituït pel castellà, aconseguint d'aquesta manera el veritable objectiu de C's que no es altre que arraconar el català. L' argument que fa servir C's es que a Catalunya hi ha un baix nivell d' anglès però la realitat es que en coneixement d' anglès esta en tercera posició del rànquing, només superat pel País Basc o Navarra. C's des de la seva fundació ha intentat acabar amb la immersió lingüística i ara ho prova des de Madrid perquè a Catalunya mai han tingut ni tindran suports suficients. Proposa un model "trilingüe" no es mes que un truc per laminar l' oficialitat del català, treure-li importància a l'escola i reduir-lo en la vida pública significa ataca la base del país i allò que ens fa ser un poble. la consellera d' educació Meritxell Ruiz ha qualificat el model trilingüe de caducat i ha manifestat que es molt preocupant que C's faci un debat ideològic d' un tema pedagògic. Ha assegurat que a Catalunya s' aplicarà la Llei d' Educació Catalana (LEC), si des de Madrid es vol decidir quines assignatures es fan en una llengua o altra. Aquesta llei deixa clar que l' element central de l' escola catalana es el català, tot i que es treballa amb un model plurilingüe.

          També s'ha fet pública la dada de que han estat 113 les families que han demanat al Ministeri d' Educació l'escolarització dels seus fills en castellà. D' aquests 113 el Ministeri n'ha aprovat 50 i n' ha rebutjat 9. La Generalitat ha recorregut les aprovades perquè segons ha explicat la secretària general d' Ensenyament, no hi estan d' acord. Les families que han fet aquesta petició rebran 6000 € per cada alumne, diners que seran descomptats pel Ministeri de les aportacions a la Generalitat. Aquests 6000 € son una ajuda perquè els pares matriculin als seus fill a centres privats. De tota manera aquestes 113 sol·licituds representen el 0,007% del total d' alumnes, xifra que resulta irrisòria com per voler canviar el sistema de immersió que segons els propis docents fa anys que funciona força be. El nivell de castellà dels alumnes catalans es igual o fins i tot superior als de la resta de l'estat .

          Alguns d'aquests pares actuen d'aquesta manera amb el convenciment ideològic de que es el millor que poden fer pels seus fills, però no s'adonen de la marginació que pot suposar per un jove que viu a Catalunya a l' hora de fer amics o desenvolupar-se professionalment. Altres es deixen entabanar per polítics que fan de la llengua un arma ideològica com es el cas del PP o C's. Afortunadament el pacte PP-C's no ha arribat enlloc, almenys de moment perquè ni tan sols ha servit per la investidura de Rajoy. Per altre banda a Catalunya segueix endavant el full de ruta cap a la independència, i el que es segur es que a la futura República Catalana, el català serà la llengua oficial i els que no l'hagin après ho hauran de fer a corre-cuita.



                                                                                                          Ànec  Lluc