dissabte, 10 de setembre del 2016

Tetris al govern espanyol.......

                                                                             
                                                             


            L' intent de fer govern des de les eleccions del 20 D sembla ben be el joc del Tetris on les diferents peces no acaben d' encaixar. Els resultats de les urnes van deixar un congrés multicolor que feia necessària l' aliança de diverses formacions perquè cap d' elles en solitari estava en disposició fe formar govern. El PP de Rajoy amb 122 escons tenia molt difícil aconseguir els suports per repetir govern, fins al punt de que va rebutjar provar-ho. Davant la negativa de Rajoy, el Psoe de Pedro Sànchez va acceptar el repte de provar la investidura. En aquest intent de investidura, Sànchez va cometre, al meu parer dos errors greus. Rebutjar el suport dels independentistes sense ni tan sols parlar-hi i signar un acord amb C's, que no el portava enlloc i el lligava de mans per futures negociacions. Com era d' esperar, Sànchez va perdre les dues sessions de investidura perquè no va poder aconseguir mes suports que els de C's i un de Coalició Canaria. Així les coses es van convocar noves eleccions.

               Els resultats d'aquestes segones eleccions tampoc han aclarit gaire el panorama polític espanyol. Només el PP ha pujat en escons mentre que els altres mes o  menys han repetit els escons. El Psoe ha baixat 5 escons i el gran perjudicat ha estat C's que n' ha perdut 8. La pèrdua d' aquests escons per part de C's, ha impossibilitat que el pacte amb el PP fos suficient per investir Rajoy com a president del govern. Al no aconseguir l' abstenció del Psoe, el PP s' ha quedat a les portes amb 170 escons.

                A partir de la investidura fallida de Rajoy comença un període de dos mesos perquè algú, o mes concretament, el Psoe o el PP, - que ja ha dit que ho pot tornar a provar -, aconsegueixi tirar endavant un govern i evitar unes terceres eleccions. Malgrat que tots els partits es mostren contraris a una nova convocatòria electoral, l' encaix entre els diferents partits no es gens fàcil, almenys ara per ara. De les tres opcions reals que hi ha de sumar els vots necessaris, esta per veure quin d' ells acaba essent possible, perquè tots tres presenten força dificultats:

          1/ L'opció que faci govern el Psoe+C's i l'abstenció del PP, sembla poc probable després que el Psoe no ho hagi fet davant l'acord PP+C's.
          2/ L' opció de Psoe+UnidosPodemos+C's, també es poc probable, atès que C's i Podemos han manifestat la incompatibilitat entre les dues formacions.
          3/ L' opció de Psoe+UnidosPodemos+Nacionalistes xoca frontalment amb la defensa de la unitat d' Espanya i amb la celebració d' un referèndum a Catalunya que es condició "sine qua non", per votar a favor o abstenir-se que posen els partits independentistes.

             De tota manera en política mai pots dir blat si no es al sac i ben lligat, però en aquest cas esta clar que per desencallar aquesta situació de bloqueig, algú haurà de cedir i canviar el seu plantejament i a dia d' avui no hi ha ningú disposat afer-ho. Només C's s' ha manifestat la voluntat de fer el que calgui pel be d' Espanya tot i que dintre d'aquest "el que calgui" no hi ha el suport a cap govern on hi hagi Podemos pel mig. Veurem si algú es capaç d' encaixar les peces d' aquest Tetris, o anem a terceres eleccions pels voltants de Nadal.


                                                                                                         Ànec  Lluc