divendres, 30 de setembre del 2016

Qüestió de confiança : OK.......

             No hi ha hagut cap sorpresa. El president Puigdemont ha tirat endavant amb els vots favorables de Junts pel Si i la CUP i els vots en contra de PSC, PP, C's i CSQP que un cop mes han votat al costat dels partits unionistes.
El ple al parlament començava dimecres 28 de setembre amb el discurs del president Puigdemont on va deixar molt clar quin seria el full de ruta del seu govern en cas de superar la qüestió de confiança. Aquest full de ruta es el que ja es va emprendre al gener i que ha de donar compliment al mandat democràtic sorgit de les eleccions del 27 S, es a dir crear les estructures d'estat i dotar al parlament de les lleis de transitorietat que haurien d' estar enllestides al Juliol, per poder culminar el procés al setembre de 2017 amb un referèndum.

                Aquest referèndum pot ser pactat amb l' estat espanyol, o "unilateral" si com ha passat fins ara, Espanya segueix dient que no. Ha volgut deixar clar que la petició d' un referèndum acordat no caduca però tampoc paralitza el procés. El govern treballarà en les estructures d' estat, i si be intentarà fins l' últim minut que el referèndum sigui acordat, si finalment no ho pot ser, es tirarà endavant unilateralment que per evitar que sigui un altre 9 N, aquest cop estarà organitzat de manera oficial per la Generalitat i tindrà caracter " Vinculant" d' acord amb les lleis catalanes aprovades al parlament per aquest efecte.
L' anunci de voler seguir intentant fer el referèndum pactat ha estat d' alguna manera una "picada d' ull " a CSQP, que ha celebrat aquesta proposta de referèndum acordat, malgrat que al final ha votat no.

              Aquest NO de CSQP demostra una vegada mes la incoherència de CSQP que malgrat han manifestat que ells volen "jugar" partit a partit i no volen vincular la qüestió de confiança a una futura aprovació de pressupostos o el debat de política general, i que per tant la proposta de referèndum acordat hauria fet possible el seu vot afirmatiu han tornat a votar al costat de PP, PSC i C's.

               Així doncs Puigdemont ha superat amb èxit aquesta qüestió de confiança que fa possible que la legislatura segueixi endavant. De tota manera, podem dir que ha estat un èxit a mitges, perquè malgrat que Puigdemont va advertir en el seu discurs la vinculació d' aquesta confiança a l 'aprovació dels pressupostos, no ha obtingut de la CUP la garantia "TOTAL" de que els aprovaran, tot i que si han mostrat amb bona predisposició per fer-ho. L' equip de Junqueras i de la CUP es reuniran per negociar que aquests pressupostos siguin assumibles per totes dues formacions. Tot i esta oberts a altres formacions no es gaire probable que el govern de JxSi tingui cap mes suport que el de la CUP.



                                                                                                        Ànec  Lluc