dijous, 8 de setembre del 2016

La Constitució de la por .........

                                                                               


               Ha començat l'any judicial amb un acte mes propi d' altres èpoques que del segle XXI. En un acte presidit pel rei Felip VI acompanyat pel ministre de justícia Rafael Català i Carlos Lesmes actual president del Tribunal Suprem, la fiscal general de l'estat Consuelo Madrigal ha llençat una nova amenaça als partits que defensen el que ella mateix ha anomenat com "desafiament" de l' independentisme, i ha assegurat que la Fiscalia esta preparada per lluitar per la via penal el compliment de les lleis que marca la Constitució. Ha assegurat que en un marc democràtic no hi ha mes legitimitat que la que es basa en la Constitució i ha reblat que en aquesta línia actuarà la fiscalia i el Tribunal Constitucional o els tribunals penals. Ha fet esment explícit en varies ocasions a les sentencies del TC que suspenia la desconnexió aprovada al parlament català. El president del Tribunal Suprem també s' ha referit a Catalunya fent esment a les amenaces constants per part d'alguns per menysprear els drets de ciutadans lliures i iguals tal i com defensa la Constitució.

               Una vegada mes des de les institucions de l' Estat es fa servir la Constitució per atacar Catalunya, amenaçant amb iniciar processos judicials per donar solució a un problema que es només polític. Una vegada mes es fa servir la Constitució per negar al poble català a exercir el seu dret a decidir. Ningú recorda però, o potser no vol recordar que la Constitució, que encara segueix vigent des de l' any 78, va ser redactada desprès de quaranta anys d' una ferotge dictadura i amb el soroll de sabres de rerefons. S' inicià llavors un període anomenat "Transició" amb la intenció de convertir Espanya en una democràcia occidental.

               La Constitució del 78, va néixer encotillada perquè malgrat la mort del dictador l' any 75, el franquisme seguia vigent a gairebé totes les institucions de l'estat i per suposat a l' exercit. La redacció de la constitució va haver d' incorporar lleis, decrets i preceptes que acontentessin als continuadors del regim, començant pel mateix "cap d' estat" que havia de ser "per decret" el rei Joan Carles, que havia estat al costat de Franco els últims anys de dictadura. Després es va crear l' estat de les autonomies que va ser una mena d' acord per acontentar a uns i altres. Això es el que es va conèixer "cafè para todos", excepte pel País Basc i Navarra, a qui se'ls  van reconèixer els seus drets forals. Es cert, com argumenten alguns, que aquesta Constitució va ser aprovada majoritàriament pels també pels catalans, però s'obliden de dir que o s' aprovava o tornava la dictadura franquista perquè l'exercit estava atent a tot el que succeïa. De fet van haver-hi alguns intents de cop d' estat tot i que només en va tenir lloc un, - el 23 F -, que afortunadament no va quallar. de tota manera l' amenaça militar sempre ha estat present, sobretot quan es tracta de la sobirania i la unitat nacionals. L' article 155 de la Constitució es conegut, per les vegades que han amenaçat a utilitzar-lo contra Catalunya. Els catalans hem demanat cent vegades, permís per fer un referèndum a Catalunya perquè sigui el poble català qui decideixi si volem ser un estat independent o no, i cent vegades ens l' han negat. Argumenten que per fer-lo, abans s' ha de canviar la Constitució, saben que els partits catalans mai disposaran de suficients suports a Congrés i Senat, per canviar-la. Allò de "atado y bien atado".

               Un cop esgotades totes les possibilitats de fer-ho acordat amb l' estat espanyol i davant les reiterades negatives, i s'ha iniciat un procés unilateral per aconseguir-ho les amenaces s' han multiplicat. Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Quico Homs estan imputats per haver posat les urnes el 9 N. Carme Forcadell, actual presidenta del parlament esta acusada pel TC, per haver desobeït una sentencia del TC. Ara ha estat la fiscal general qui ens amenaça i aquesta vegada ho ha fet davant l' atenta mirada del rei que no ha dit "ni ase ni bestia". Des de Catalunya però la resposta es que " Ja no tenim por ".



                                                                                                           Ànec  Lluc