dilluns, 26 de setembre del 2016

El PP a Galícia i PNB al País Basc ....Sense sorpreses......

              Ja s' han celebrat les eleccions autonòmiques al País Basc i a Galícia i els resultats han estat els que si fa no fa tothom esperava.
Pel que fa a Galícia el PP de Núñez Feijoo ha revalidat la seva majoria absoluta amb els mateixos 41 escons de 2012. El Psoe en perd 4 i aquest fet permet a Marea-Podemos situar-se com a segona força al parlament, mentre que el Psoe baixa al tercer tots dos amb 14 escons i el BNG amb 6.
Al País basc el PNB ha tronat a guanyar, però els 29 escons els obligarà a fer pactes, ja siguin de govern o puntuals com ja ha fet altres vegades. EH Bildu tot i que finalment no ha pogut presentar de candidat a Otegui ha quedat en segon lloc amb 17 escons. Elkarrekin Podemos serà la tercera força amb 11 escons i el PSE es queda amb 9 dels 16 que tenia. Per tant podríem dir que el perdedor de la nit ha estat el Psoe, ja que ha perdut 4 i 7 escons a Galícia i Euskadi respectivament. Això pesarà com una llosa per Pedro Sànchez al comitè federal del Psoe.
L' altre gran perdedor ha estat Albert Rivera que tenia posades moltes esperances en poder entrar als parlaments basc i gallec. Al final s' ha quedat fora de tots dos. Un fracàs de C's que volia ser decisiu en totes dues CCAA o si mes no tenir presència als seus parlaments.

                Ara caldrà veure com afecten, - si es que ho fan - aquests resultats a la política espanyola, on ara per ara tot esta aturat. Els resultats d' aquest 25 de setembre no obren gaire l' esperança de que cap partit pugui tirar endavant una sessió de investidura, perquè les posicions son gairebé les mateixes. C's reitera que no facilitarà un govern amb Podemos, i els socialistes no estan disposats a acceptar el referèndum que faria possible el suport dels grups catalans a la investidura de Sànchez. Aquestes serien les dues possibilitats de fer un govern alternatiu si el PP, no aconsegueix cap mes suport per investir Rajoy, que ara per ara no sembla gaire probable. Al comitè federal del Psoe hauran de decidir si segueixen donant suport a Sànchez o si es "cobren" el seu cap. També hauran de decidir si segueixen enrocats en el No a Rajoy o es passen a l'abstenció. Si segueixen amb el No, les terceres eleccions estan cantades.


                                                                                                         Ànec  Lluc