dimecres, 24 d’agost del 2016

La Frontissa de Ciutadans ........

                                                                       


            Ciutadans d' Albert Rivera ha arribat a un acord amb el PP, si mes no, per la investidura de Rajoy després d'haver jurat i perjurat que mai permetrien que Rajoy tornés a ser president. Després de les eleccions del 20 D, ja havia fet el mateix amb el Psoe de Pedro Sànchez. Quedar clar doncs que C's lluny de voler acabar amb el "bipartidisme"no només l'enforteix si no que passa a formar-ne part. El partit de Rivera sembla que vulgui agafar el relleu d' aquella CiU de Jordi Pujol que va ser capaç de pactar amb Felipe Gonzàlez del Psoe i amb José Maria Aznar del PP. La diferència es que CiU ho feia a canvi del que es coneixia com a "peix al cove" i en tots els casos obtenia avantatges per Catalunya. Rivera amb 32 escons, no pot anar mes enllà de ser la quarta força espanyola, a molta distancia dels 137 del PP, els 85 del Psoe o fins i tot dels 71 de Podemos. Descartat per raons obvies el "peix al cove", només li queda "la puta i la ramoneta".

            I sembla que ho esta fent a la perfecció. Els seus escons son els que permeten governar al Psoe de Susanna Díaz a Andalusia, i al mateix temps al PP de Cristina Cifuentes a Madrid. Bipartidisme en estat pur. A nivell de l'estat espanyol ha provat de fer el mateix i ha volgut ser el partit frontissa del Psoe primer i del PP ara. Malauradament i tot i que amb el Psoe de Pedro Sànchez va aconseguir un acord que semblava que havia d' anar mes enllà de la investidura, l' animadversió gairebé personal entre Albert Rivera i Pablo Iglesias va fer impossible la formació d'un govern a tres bandes amb Psoe-C's-Podemos i ni tan sols un amb Psoe-C's i l' abstenció de Podemos. Aquesta falta d' acord entre Psoe-C's i la resta de partits va fer necesaria la convocatoria d' unes noves eleccions.

             Amb els resultats d' aquestes segones eleccions tampoc s'ha aclarit gaire qui podrà formar govern. Aquesta vegada però, Rajoy si ha acceptat l' encarrec del rei d' intentar fer govern. Els 137 escons del PP fan necessari però, el suport d'altres formacions per superar la investidura. Rivera, malgrat haver dit que no faria MAI president a Rajoy, i que com a màxim es situaria en una abstenció "tècnica", finalment s' ha pujat al carro i ara votarà "SI", després de que el PP accepti quasi sense mirar-les, les sis condicions que l' hi ha imposat. Tot i així, amb els 32 escons de C's, el PP no en te prou per aprovar la investidura. Sumant-hi el de Coalició Canaria poden arribar a 170 i per tant depen de l'abstenció del Psoe que de moment esta fixat en el "NO". D' aquí al 30 d' agost que es la data prevista per la primera sessió d' investidura, PP i C's ficaran pressió als socialistes per tal de que passin del "NO" a l'abstenció. A aquesta pressió s' hi afegeix la circumstancia de que si s' hagués d'anar a terceres eleccions, aquestes serien el 25 D, dia de Nadal. Des d'el Psoe han qualificat com un fet de "mala fe"per part del PP, apurar el temps i fer coincidir les eleccions amb e dia de Nadal, i han avisat que això no condicionarà la decisió de mantenir-se en el "NO". Pedro Sànchez, a mes de ratificar el "NO" a la investidura, ha remarcat que si Rajoy aconsegueix finalment la investidura també votarà "NO" als pressupostos que presenti el seu govern.

            Per tant no ho te fàcil C's per aconseguir el seu propòsit de facilitar el govern a Mariano Rajoy i arreplegar alguna cadira per Rivera i els seus, tot i que sempre han dit que ells no negocien càrrecs. Rivera es pot quedar un altre vegada amb un pam de nas, i mes saben que unes noves eleccions no pinten gaire be. Haurem d' esperar doncs a final de mes, per veure si la "frontissa" de C's esta rovellada o no.


                                                                                                     Ànec  Lluc