divendres, 15 de juliol del 2016

Terceres eleccions mes a prop......o no.

                                                                             


             S' ha acabat la primera ronda de contactes que ha fet Rajoy amb la resta de partits per intentar aconseguir els suports necessaris per treure la investidura endavant. Després d'aquesta ronda de contactes, Rajoy no ha obtingut el suport de cap altre formació i només Ciutadans ha obert la porta a una "abstenció técnica" en la segona sessió on ja no cal una majoria absoluta de vots per ser investit, sino que n'hi ha prou amb mes vots a favor que en contra. Pedro Sànchez li ha deixat clar que no compti amb el Psoe i que haurà de buscar aliats en altres forces per fer govern.

              Rajoy ho tindrà complicat per aconseguir els suports necessaris perquè no pot comptar ni amb Podemos ni amb els partits catalans. El PNB te les eleccions al país basc a la tardor i donar suport a un govern del PP no sembla la millor manera d' afrontar-les. Amb la negativa del Psoe, sembla que Rajoy haurà d' intentar que Ciutadans torni a cambiar de parer i enlloc d' abstenir-se, voti favorablement a la segona votació. Només així pot aconseguir 169 vots -170 si sumem el vot de coalició canaria -, i tot i que encara seria insuficient almenys podria provocar l'abstenció d'alguns diputats del Psoe, o que anessin al lavabo durant la votació per tal de facilitar la investidura de Rajoy i evitar unes terceres eleccions que ningú garanteix que tinguessin uns resultats gaire diferents.

               De tota manera i malgrat que Rajoy va deixar clar després del 26 J que si el rei li proposava fer govern, aquesta vegada si acceptaria, Cospedal va dir ahir que si no te els suports necessaris per aconseguir ser investit no es presentara, perquè a Espanya ja hem viscut un intent frustrat i no cal repetir-lo. Des d' el PP s' insisteix que es seguirà negociant per tal d' evitar unes terceres eleccions que no desitja ningú i que els espanyols no es mereixen.

                La meva opinió personal es que a última hora Ciutadans acceptarà votar favorablement si aconsegueix l' abstenció del Psoe. Ambdós partits son els menys interessats en anar a terceres eleccions. El Psoe te l'ombra del "sorpasso" de Podemos molt a prop i Ciutadans te por de que mes votants retornin al PP.
Aquest canvi de criteri el justificarien per una qüestió de responsabilitat per posar en marxa el país. Un cop estigui la legislatura en marxa, es podran fer els canvis oportuns perquè malgrat aconseguir la investidura, Rajoy estaria en minoria i per tant hauria d'arribar a acords puntuals per governar. Un altre manera d' evitar unes terceres eleccions seria que el Psoe intentes un altre vegada fer govern si el PP no ho aconsegueix però els socialistes ho tenen molt mes difícil encara tot i que Sànchez i el Psoe no han descartat res.

              Rajoy vol intentar la primera votació el 3 d'agost i la segona 48 hores després. Si no aconsegueix els suports, proposara una reflexió que farà extensiva a la resta de formacions sobre com es pot desencallar aquesta situació. De moment tots es van passant la responsabilitat d' evitar unes noves eleccions però ningú vol ser el primer en moure fitxa.


                                                                                                   Ànec  Lluc