dissabte, 23 de juliol del 2016

Els 10 vots fantasmes........

                                                                             


             Després de l'enrenou per l' elecció d' Ana Pastor com a presidenta del Congrés en segona volta per davant de Patxi López, de la que tota l'oposició ha fet responsable als partits nacionalistes de fer-la possible amb la seva abstenció, ha aparegut un altre polèmica en l' elecció de la resta de components de la Mesa quan els candidats de PP i C's han rebut 179 vots per a dues de les vicepresidències. PP i C's sumen 169 vots, que son els que havia obtingut Ana Pastor per la presidència. Això vol dir que 10 vots que s' havien abstingut a la votació de la presidència, han votat ara a candidats de PP i C's. Tenint amb compte que la votació va ser secreta, no sabem i potser mai sabrem a quin partit pertanyen aquests 10 vots. Tant punt conèixer els resultats de la votació van començar tota mena d' especulacions per esbrinar de qui eren els vots "fantasmes". Des d' un primer moment les sospites van recaure en els partits nacionalistes, ERC, CDC, PNB, Bildu i C. Canaria. Concretament, les mirades es posaven en CDC que a canvi d' obtenir el grup propi al Congrés i el PNB de ser a la Mesa del Senat.
ERC va estar contundent a l'hora de negar que algun dels vots fos seu. Joan Tardà, tant explícit com sempre, va dir que si algú pensava que ERC havia votat al PP, o es "tonto" o no s' assabenta de res. El portaveu del PNB Aitor Esteban no ha volgut fer declaracions però des d'el partit han assegurat que ells no han votat al PP.

            Qui s' ha endut totes les "garrotades" ha estat Francesc Homs, degut a la seva ambigüitat a l'hora de contestar. primer va dir que no, després va dir que els seus diputats havien "votat de tot", ( ves a saber que vol dir " de tot" ), per acabar dient que el vot es secret. Miriam Nogueras des de Twitter deia que no eren de CDC.

             Si analitzem qui surt beneficiat amb un possible pacte amb el PP ens trobem a CDC que pot aconseguir grup propi al Congrés i tot el que això suposa i que, segons el reglament del Congrés no li pertocaria. Alguns han volgut veure en aquest pacte, un acord que vagi mes enllà de la composició de la Mesa i serveixi d' alguna manera per la investidura de Rajoy. Aquesta possibilitat ha fet saltar les alarmes a C's que ha manifestat que si hagués la mes mínima sospita de pacte del PP amb els nacionalistes, ells canviarien l'abstenció per un NO.

              Veient aquesta reacció de C's tampoc semblaria molt inversemblant que alguns diputats del Psoe o Podemos haguessin donat aquests vots als populars, per tot seguit sembrar el dubte d' un acord entre PP i els nacionalistes i trencar així el que tenen amb C's i tenir ells una nova oportunitat de fer un govern d'esquerres tot i que les postures de Psoe i Podemos semblen irreconciliables.
Tractant-se de política i d' Espanya, res no seria estrany. De tota manera i malgrat que Francesc Homs ho segueix negant, a ningú se li escapa que CDC te molts números per ser "l' amo" si no de tots, de quatre o cinc dels 10 vots fantasmes. Algunes veus del nou Partit Demòcrata Català, que substitueix la vella CDC, han criticat l' ambigüitat d' Homs. Si s' ha arribat a un pacte amb el PP per tenir grup propi, tampoc es tan greu, però que s' expliqui. Tardà  no ha volgut opinar de si "tot s'hi val" per aconseguir el grup propi, però ha afegit que tots els partits es "busquen la vida com  poden". Personalment cerc que si només ha estat per obtenir el grup propi al Congrés, no es gens greu. Tenir grup propi significa tenir veu al Congrés i uns 3 milions d' euros l'any. Altre cosa seria que aquest pacte tingués alguna mena de repercussió favorable a la investidura de Rajoy. Això seria imperdonable però em costa pensar que a CDC siguin tan tontos de fer-se l' harakiri en plena refundació posant en perill també la presidència de la Generalitat de Puigdemont.

               No se si al final sabrem o no de qui eren aquests vots però haurem d'estar atents a les sessions d' investidura per veure "QUI" vota "QUE". El rei Felip VI començarà la ronda de consultes amb els partits i previsiblement li demanarà a Rajoy que formi govern. En les sessions d' investidura i en funció del que vagi passant ens podem fotre un fart de riure.... o alguns hauran/ haurem de menjar-nos algunes de les coses que anem dient.......( Jo per si de cas, ja tinc les patates a punt. ).


                                                                                                              Ànec  Lluc