dilluns, 25 de juliol del 2016

Audiències reials......

                                                                           



              Ja hi tornem a ser. Aquest dimarts el rei Felip VI començarà les audiències amb els representants dels diferents partits polítics presents al Congrés dels diputats. L' ordre de les consultes es invers al resultat obtingut a les eleccions i així el primer en acudir a la cita amb el rei es qui menys escons va aconseguir i el guanyador de les eleccions es l' últim. Tal com va succeir les dues vegades anteriors fa poc mes de tres mesos, ERC i Bildu tampoc acudiran a la Zarzuela. En aquestes audiències el rei esbrina si hi ha alguna força política que compti amb els suports suficients per superar una sessió de investidura per anomenar, que es el pas previ a la formació del proper govern. Generalment acostuma a ser el lider del partit que ha guanyat les eleccions, que en cas de no tenir majoria absoluta, busca aliances amb altres partits per ser investit en segona tanda on només necessita mes "SI" que "NO".

              Després de les eleccions del 20 D, Rajoy va declinar la possibilitat de fer govern perquè va comunicar a Felip VI que malgrat haver guanyat les eleccions no havia aconseguit els suports suficients per intentar amb èxit la investidura. Felip va convocar als partits a una segona ronda de consultes on finalment va proposar a Pedro Sànchez del Psoe que intentés fer govern. Després de setmanes de negociacions el Psoe només va aconseguir el suport de C's i es va presentar a la sessió de investidura amb només 131 escons i per tant no va poder tirar endavant la investidura. Això va provocar que es convoquesin unes noves eleccions per al 26 J.

               Les eleccions del 26 J les ha  guanyat altre vegada el PP, i aquest cop amb mes marge sobre el segon perquè ha obtingut 14 escons mes que al desembre, mentre que el Psoe que ha quedat segon n' ha perdut 5. Rajoy no ho tindrá fàcil perfer govern però almenys aquesta vegada sembla que si acceptarà provar la investidura. De moment només C's ha manifestat que estan disposats a abstenir-se ensegona volta per facilitar la investidura de Rajoy per evitar unes terceres eleccions, però els populars necessite també l'abstenció del Psoe, i els socialistes ja han dit que el seu vot sera un NO en les dues rondes. La intenció del PP es convencer a C's perquè enlloc d' abstenció votin SI i així arribarien als 169 escons, cosa que faria que només amb unes quantes abstencions, fins i tot de les files del Psoe, s'evites anar a unes terceres eleccions. Cas que el PP no aconseguis els suports necessaris, sempre quedaria la opció de que ho tornes a intentar el Psoe amb el suport de Podemos i els nacionalistes, però es una opció molt improbable donat que no es gaire fàcil que Psoe i Podemos arribin a cap acord, i molt menys que el Psoe accepti el suport dels independentistes. Clar que en política ja se sap que el que avui es negre demà pot ser blanc. Seguirem fil parranda aquest serial que pot acabar com el rosari de l' aurora en unes terceres eleccions a la tardor.


                                                                                                                Ànec  Lluc