divendres, 24 de juny del 2016

Matar al missatger.............

                                                                           


             Aquesta setmana saltava un nou episodi de les clavegueres de l'estat espanyol. El diari Publico destapava una conspiració que van planejar el ministre de l'interior Jorge Fdez. Díaz i el director de l'agència anti-corrupció de la Generalitat de Catalunya, Daniel De Alfonso en una reunió que va tenir lloc al despatx del ministeri de l'interior ara fa dos anys. Sembla ser que aquella reunió va ser gravada per algú, i ara han estat filtrades i publicades pel diari digital. Dels audios que s'han pogut escoltar fins ara es pot dir que estem davant un dels mes grans atacs al sistema democràtic i davant unes pràctiques característiques de paisos dictatorials. Segons es pot escoltar en els audios que s'han fet públics fins ara, - que només han estat una petita part perquè les gravacions duren quatre hores -, queda força clar que volien atacar als partits polítics sobiranistes catalans i aturar així el procés independentista català.
En els audios, es pot sentir a De Alfonso proposar a Fdez. Díaz un pla per fer caure Artur Mas i posar al front de CDC un home de confiança ( Germà Gordó), amb la clara intenció d'impedir el pacte amb ERC i apartar de la direcció de CDC als partidaris del procés sobiranista. ( Germà Gordó ho ha desmentit i sˋha declarat fidel a Mas i JxSi, per qui ara mateix es diputat.).
També es pot sentir com busquen la manera d'implicar en casos de corrupció a polítics de CDC i ERC i que perquè no es noti que ho estan fent des d'el ministeri, De Alfonso diu que pot convencer al Grup Planeta que li faci la investigació. Fdez. Díaz diu que endavant i que en tot cas la fiscalia li pot "afinar" fent una gestió. De Alfonso també treu pit davant Fdez. Díaz quan diu "Les hemos dado e todos los morros con Ramón Bagó, les hemos destrozado el sistema sanitario, les hemos acusado y estamos jorobándoles el CTT (centre de telecomunicacions i tecnologies de la informació.). Cal recordar els atacs que van patir els sistemes informàtics de la Generalitat i que van afectar als serveis d'emergència, mossos,bombers etc.
En un moment de la conversa li diu a Fdez. Díaz que ell es espanyol per sobre de tot, però que te familia i ha de ballar a Catalunya.

             Les reaccions a aquest escàndol no s'han fet esperar. Davant la gravetat dels fets tots els partits excepte el PP han demanat les dimissions de Fdez. Díaz i De Alfonso. De moment cap dels dos ho ha fet i sembla que no tenen cap intenció de fer-ho. No solament no han presentat la dimissió si no que s'han presentat com a victimes. Fdez. Díaz va dir en un acte de cinisme i "caradura" que l' única conspiració l'havia fet contra ell l'autor de la gravació i de la filtració precisament ara a les portes d'unes eleccions. Fins i tot va riure davant la petició de dimissió que li feien tots els partits. Hores després va anunciar que posava en marxa una investigació per esbrinar l'autor. Del contingut de les converses i la seva gravetat no en va parlar. Com a candidat nº 1 a la llista del PP per BCN, ha seguit fent campanya com si no hagués passat res. Rajoy s'ha limitat a dir que no en sabia res i que se n'havia assabentat per la premsa, tot i que en un dels audios Fdez. Díaz li reconeix a De Alfonso que el president estava al corrent i d'acord amb el pla. Tant ell com tot el PP veuen mes greu la gravació i filtració de les converses que el contingut, i el fet de que es faci a quatre dies d' unes eleccions.

              De Alfonso ha anat encara mes enllà i s'ha presentat a la compareixença al parlament amb una actitud xulesca i de desafiament cap als diputats que l'interpel·laven. Ha arribat a amenaçar amb "tibar de la manta" tot i que no ho ha fet. Només ha fet esment a la visita que li va fer Albert Rivera que segons va dir li va dir que tindria el seu suport si li donava "alguna cosa" dels altres partits. (Rivera ha reconegut la reunió però ha negat que li demanes res a canvi.).
Si ha dit però que te papers de tots els partits polítics amb qui s'ha reunit diverses vegades. Ha comparat aquestes reunions amb la que va mantenir amb Fdez. Díaz i les ha qualificat de normals per desenvolupar la seva feina. No ha entrat tampoc en el contingut de les converses i s'ha mostrat ofès pel fet de que fossin gravades i filtrades interessadament i fora de context. Igual que el ministre ha dit que vol esbrinar qui ha estat l'autor i ha denunciat que fa temps que algú el segueix, entra a casa seva i li punxa el mòbil i el módem. Davant de la petició que li han fet tots els partits excepte el PP ha dit que no ho pensa fer i que recorrerá el procediment que vol emprendre el parlament per destituir-lo.

              Després de la seva compareixença i un cop de Alfonso va abandonar el parlament, la comissió va posar a votació si portava la seva destitució al ple del parlament. Excepte el PP tots els partits van votar favorablement a aquesta destitució.

               Malgrat que estem al segle XXI sembla que a Espanya hi ha gent que s'ha quedat ancorada al passat, on davant de males noticies es segueix matant al missatger. Freud considerava que el fet de " matar al missatger " com una manera marginal de defensa per enfrontar-se a l' insoportable. Afortunadament però avui dia només es una metàfora per culpabilitzar a qui posar al descobert uns fets per desviar-ne l gravetat. En temps remots s'acabava matant al missatger de veritat, sobretot en període de guerra.


                                                                                                         Ànec  Lluc