dilluns, 6 de juny del 2016

Mala peça al teler......

              Doncs si. Es només una opinió però els catalans, els que volem la independència tenim mala peça al teler. Els resultats del 27 S van deixar una distribució aritmètica al parlament capritxosa. Aquelles eleccions es van plantejar en clau plebiscitari , si mes no pels partits que duien la independència al seu programa, es a dir Junts Pel Si i la Cup. Al final però so s'ho va creure ningú.
El resultat de 62 escons per JxSi i els 10 escons de la Cup superaven la majoria absoluta (68), del parlament català i per tant feia que hi hagués a la cambra catalana una majoria sobiranista. Malgrat això, els que vam sumar els 62 de JxSi + 10 de la Cup ens vam equivocar.

               Els problemes van començar a  l'hora de fer govern. La Cup es va negar sistemàticament a investir Artur Mas, i quan tots pensàvem que anavem a noves eleccions al març, el candidat de JxSi va fer el pas al costat que li exigien el cupaires i es va poder proclamar Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Amb aquest acord, JxSi amb el "sacrifici polític"de canviar Artur Mas per Carles Puigdemont obtenia per part de la Cup l'estabilitat necessària per tirar endavant el full de ruta que ens ha de dur a la República Catalana. A l'hora de la veritat però aquesta "suposada"estabilitat ha fet aigües per tot arreu quan arran de la presentació dels pressupostos de la Generalitat, la Cup va dir que no només no els aprovaria si no que presentaria una esmena a la totalitat. Van argumentar que no eren uns pressupostos per trencar amb la legalitat espanyola i recomanaven a Junqueras a presentar uns pressupostos independentistes. Des de JxSi no s'entén aquesta decisió i han fet una crida a la Cup perquè retiri l'esmena amb el compromís de renegociar-los durant el seu debat al parlament. La Cup ha insistit que no la retiraran si no es fan les modificacions que demanen.

                 La mala maror entre JxSi i la Cup no comença amb els pressupostos. Uns dies enrere en una assemblea dels cupaires les bases van decidir que s'hauria de trencar l'acord amb JxSi perquè els "encotillava"i no deixava desarrollar la seva política. Després van matissar que el pacte seguia endavant i només havia estat un "toc"d'atenció perquè JxSi es poses les piles ja que consideraven que no feia tot el que havia de fer per la desconnexió i tampoc havia desarrollat la declaració del 9 N. Tampoc van acudir a la presentació oficial que va fer Junqueras dels pressupostos en protesta per l'actuació dels mossos en el desallotjament del banc expropiat de Gràcia.

                 Des de JxSi, s'ha criticat aquesta actitut de la cup sobretot per part dels diputats de CDC, mentre que des d' ERC s'ha intentat dialogar per la retirada de l'esmena. Junqueras ha fet algunes rectificacions que ha fet arribar a la Cup, però l'han tornat a rebutjar. Les discrepàncies internes entre els diputats de la Cup ha fet que es convoqui el consell polític per demà dimarts per tal que siguin les bases qui decideixin si retiren l'esmena o no.

                  Malgrat que com apunten algunes veus, demà guanyi la opció de retirar l'esmena i finalment comenci el debat de pressupostos al parlament això només seria un pedaç. S'hauria de discutir/negociar cada partida i només allargaria l'agonia. Ningú es refía ja de que la Cup sigui el millor soci per JxSi. L'objectiu pot ser el mateix, la independència, però la manera d'arribar-hi es totalment oposada. JxSi vol fer les coses ben fetes "poc a poc i bona lletra"com diuen els catalans. Els cupaires volen iniciar la desconnexió amb l'estat  ja, i per això volen desobeir el topall de dèficit i el pagament del deute. Els independentistes sabiem que no seria fàcil però no vam pensar que ens barallariem entre nosaltres.

                   De tota manera tant de bo m'equivoqui i aquestes reflexions només siguin les opinions sorgides de la decepció, cabreig i decensis  de que tot se'n vagi a norris per culpa de partidismes que ara no toquen. Ara toca anar plegats per aconseguir la independència; la tenim molt a prop per deixar que s'escapi.


                                                                                                           Ànec  Lluc