dijous, 23 de juny del 2016

Educació: No fem trampes al solitari.......

                Fa uns dies les direccions dels centres d'ensenyament de Catalunya van convocar a tot el personal docent a una concentració davant el parlament per protestar contra el que ells consideren noves retallades del departament d'ensenyament. USTEC principal sindicat del sector hi va donar suport. Volen denunciar que la consellera Meritxell Ruiz  en les trobades que ha tingut amb les direccions ha volgut manipular de forma partidista als equips directius per tal de justificar unes retallades que tenen la intenció de desmuntar el sistema públic.....Anem a pams:

                El departament d' ensenyament va advertir que com a conseqüència d' haver rebutjat els pressupostos de la Generalitat pel 2016, mitjançant una esmena a la totalitat aprovada per PP, PSC, C'S, CSQP i la CUP, s'haurien de prorrogar els de 2015, la qual cosa significava perdre uns 1100 M€ dels quals 880 anaven a despesa social i concretament 211 al departament d' educació. Al no poder comptar amb aquests diners perquè tal i com va explicar Oriol Junqueras, uns pressupostos prorrogats no poden augmentar la despesa total de l'any anterior. Es poden fer petites modificacions entre partides però no augmentar el total. Per tant aquests 1100 M€ de mes que rebrà la Generalitat per un augment dels ingressos s`han de destinar "SI o SI" per llei, a reduir el deute, cosa que farà content a Montoro o al ministre d' economia espanyol. Per tot això la consellera d' educació va dir que no es podrien dur a terme les millores en centres de màxima dificultat i per l' escola inclusiva.

                Des de USTEC segons expliquen a la seva pagina web, la consellera menteix perquè diu que el capítol 1 de la llei de pressupostos permet fer ampliacions de crèdit quan s'ha de cobrir serveis bàsics. S' obliden però que aquest crèdit l'ha de autoritzar el govern espanyol que es qui ara per ara te els nostres diners.
També diu que si no n'hi ha prou amb l'ampliació de crèdit es poden fer servir els 1072 M€ de l'augment d'ingressos mes els 850 d'estalvi que ha suposat la baixada d'interessos del FLA, que el govern, seguint la seva ideologia neoliberal vol fer servir per eixugar el deute. "FALS". Aquests diners amb pressupostos prorrogats han d'anar per llei a eixugar part del deute. Això un sindicat ho hauria de saber i si ho sap, es que hi ha mala fe.

                No vull entrar a valorar si aquesta consellera es la que es mereix el nostre sistema educatiu però les coses s'han d'explicar com son. I alhora de demanar responsabilitats hem de buscar als autèntics culpables i no mirar sempre cap a la mateixa banda. No vull treure ni molt menys responsabilitat a JxSi per no haver pogut aprovar els pressupostos, però no oblidem que PSC, CSQP i sobretot la CUP tenen la seva part de culpa per rebutjar uns pressupostos que si mes no, augmentaven la despesa social en mes de 1000 milions d' euros i eren infinitament millors que els del 2015. PSC, CSQP i la CUP no van voler ni tan sols discutir-los/negociar-los al parlament, cosa que es legitima però incomprensible. Volem fer una República per tenir un país mes just i social, però de moment no hem estat capaços tots plegats d'aprovar uns pressupostos que haurien millorat encara que fos una mica la vida de tothom.


                                                                                                          Ànec  Lluc