dimecres, 1 de juny del 2016

CUP, una de freda...una de calenta....

                                                                               



               La CUP com ja ens te acostumats n'ha tornat a fer una de freda i una de calenta en aquest camí cap a la República Catalana. Ahir dimarts 31 de maig, la CUP juntament amb el que se suposa es el seu "soci de govern", Junts pel Si, - lo de soci ho poso entre cometes perquè de vegades no ho sembla -, van enregistrar al Parlament la llei que ha d'establir les bases de la futura Seguretat Social Catalana. Aquesta llei de Seguretat Social Catalana ha de permetre en una Catalunya independent a gestionar la recaptació i redistribució de contribucions, impostos i pensions. Aquesta llei es una de les tres fonamentals per la desconnexió amb l'estat imprescindibles per caminar cap a la ruptura.

                Quasi al mateix temps la CUP registrava també al parlament una esmena a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat per al 2016 que va presentar JxSi la setmana passada. Mes enllà d'enregistrar aquesta esmena a la totalitat la diputada cupaire Eulàlia Reguant ha demanat al Govern que retiri la proposta de pressupostos i en prepari uns de nous que incorporin les seves demandes. Entre aquestes demandes hi ha desobeir el topall de dèficit marcat per Montoro, incloure com ingressos els impostos suspesos pel Tribunal Constitucional, revertir privatitzacions i qüestionar el pagament del deute i del FLA. Aquestes propostes o demandes de la CUP son irrealitzables. Mentre no tinguem  la independència haurem d'estar sota Montoro perquè no ens talli l'aixeta. Els impostos suspesos pel TC no es podran cobrar i per tant es "fer volar coloms".
Pere Aragonès ha avisat a la CUP que es necessari aprovar els pressupostos ja que en cas contrari  no es podran fer les estructures per arribar a les portes de la independència i ha descartat incomplir l'objectiu de dèficit perquè això augmentaria el deute. Pel que fa a l'augment de recaptació també ha deixat clar que qualsevol variació de l' IRPF no entraria en vigor fins al 2017 i pel que fa a impostos suspesos pel TC ha reblat que tal i com va dir Junqueras, no es poden incloure ingressos que se sap que no es podran cobrar.

               Des de JxSi han dit que hi ha temps per negociar fins al últim moment però la CUP per contra ha dit que malgrat tenir alguna reunió a l'agenda, ells no modificaran el seu posicionament. Després de preguntar-li si la seva posició pot tenir efectes en el full de ruta independentista Reguant ha dit que el seu objectiu no es carregar-se la legislatura ni el procés. Malgrat aquestes declaracions, des de fora sembla tot al contrari perquè només fan que posar pals a les rodes.

                A JxSi confien en que es podrà arribar a un acord encara que sigui en el últim moment. Potser si, però ho hem de fer sempre així ?. Ens hem de barallar cada dos o tres mesos per al final arriba a un  acord "in-extremis"?. Potser si que al final en el debat al parlament s'aconsegueixi aprovar els pressupostos però la sensació que quedarà es que s'ha fet a "empentes i rodolons".


                                                                                                          Ànec  Lluc



P.D. : De cara al 26 J i donat que la CUP no es presentarà a les eleccions generals en aquesta ocasió han dit que aposten per l'abstenció fent cas omís a la petició de Gabriel Rufiàn de que si no es presentaven, que demanessin el vot per ERC, com a força independentista i d'esquerres. Això es tornar a regalar la victoria de les eleccions a Catalunya als "Podemites"que s'han declarat en mes d'una ocasió No-independentistes.