divendres, 22 d’abril del 2016

Sant Jordi......Una Rosa i un Llibre....




              El 23 d'abril tot i que no és una de les festes oficials de l'any és celebra la diada de Sant Jordi que és una festivitat tradicional i molt arrelada a Catalunya, Aragó i les Balears, així com a altres paisos com Anglaterra, Portugal, Geòrgia etc.
És commemora la data de la mort d'aquest Sant un 23 d'abril de l'any 303. El cavaller Jordi que restava sota les ordres de l'emperador Dioclecià és va negar a perseguir als cristians i per això va ser martiritzat i decapitat.

                La llegenda popular però diu que hi havia un drac que tenia atemorit al poble, (aquí el poble en qüestió, varia segons el lloc on s'explica), i que per tal que els deixes viure li entregaven com a sacrifici dos xais cada dia.
Un dia però davant l'escassetat d'animals, van decidir que enviarien un xai i una persona. Quan li va tocar  anar a la princesa - alguns diuen que es triava per elecció popular i altres que és feia per sorteig - , aquesta és va trobar al bosc amb un cavaller de nom Jordi que en conèixer els sacrificis va matar al drac clavant-li  l'espasa. Continua la llegenda dient que de la sang del drac va créixer una rosa de pètals vermells que el cavaller va regalar a la princesa. D' aquí vindria la tradició de que per Sant Jordi els homes regalin roses a les dones des d' el segle XV.
El costum de que elles regalin llibres s'hi afegeix al 1929 quan els llibreters van decidir declarar el 23 d'abril com a "Dia del Llibre" tot aprofitant la commemoració de la mort de dos grans de la literatura com van ser Cervantes i Shakespeare. El 15 de novembre de 1995 la UNESCO va decretar el 23 d'abril com a "Dia internacional del llibre".

              A Catalunya ha esdevingut una festa de reivindicació de la cultura catalana i molts balcons dels pobles i ciutats llueixen la senyera. Com ja he esmentat abans la Generalitat la va declarar Festa Nacional Catalunya des de mitjans del segle XV com a reconeixement cap el cavaller que va lluitar en batalles decisives per la historia de Catalunya i malgrat ser un dia laborable és fa una
recepció al Palau de la Generalitat a mes de diferents actes institucionals

.             A nivell popular, als carrers i places dels pobles és munten parades de roses i llibres. També és considerat a Catalunya, com el dia dels enamorats enlloc de Sant Valentí.
Com ja s'ha dit abans, les roses originàriament eren de pètals vermells. Mica en mica s'han anat incorporant elements decoratius com una espiga de blat que alguns diuen que simbolitza la fertilitat mentre altres li atribueixen l'anunci de l'arribada del bon temps.També s'hi han afegit  cintes o llaços amb la senyera. En els darrers anys hem pogut veure com la sofisticació de les roses ha arribat a un punt que ara a més de les típiques de pètals vermells en podem trobar de negres, blanques, grogues i fins i tot blaves o multicolors.....De tota manera les més populars segueixen sent les vermelles.
És calcula que el dia de Sant Jordi és venen a tot Catalunya uns sis milions de roses que representa un 40 % de les vendes de tot l'any. Moltes s'han d'importar de fora perquè la producció autòctona no dona l'abast.

             Pel que fa als llibres és molt habitual que els autors presentin els seus nous títols per Sant Jordi per aprofitar l'increment de vendes d'aquest dia. Així també és molt freqüent que aquests autors signin llibres en alguna parada. A les Rambles de Barcelona és on acostumen a ser els que, a priori sembla que seran els més venuts.També sovint els podem trobar signant llibres a algun centre comercial que s'ocupa de la promoció del llibre.

En els últims anys són molts els famosos televisius els que escriuen el "seu" llibre per Sant Jordi. Aprofiten la popularitat de la televisió per irrompre en el mon literari. Sovint acostumen a ser els més venuts. I es que malgrat l'augment de vendes del dia de Sant Jordi molta gent compra el/els llibres per tradició i no per l' habit de llegir. Molt sovint els llibres acaben en una prestatgeria sense que n'hagin llegit ni tan sols el títol.
La proliferació dels llibres electrònics, els anomenats Ebooks han fet molt mal a la industria editorial, perquè en aquests aparells que ocupen menys que un llibre i pesen mig quilo amb prou feines hi pots encabir tota una "biblioteca sencera".  Alguns tenen capacitat per 3000/4000 llibres que pots descarregar des d' internet en pocs segons. Els bons lectors diuen que s'estimen més el llibre de tota la vida per poder tocar el paper i passar les fulles, però més tard o més d' hora acaben passant als Ebooks encara que només sigui per comoditat.

                                                                                                         Ànec  Lluc