dissabte, 9 d’abril del 2016

Montoro: La culpa va ser del Cha-Cha-Cha.....

                                                                                                                   
              Fa uns dies es va saber que Brussel·les ha tocat el crostó a Espanya perquè el dèficit de 2015 es va tancar amb una desviació de 1% per sobre del previst. De seguida ha dit que la culpa d'aquesta desviació ha estat de les Comunitats autonòmiques que no han complert les previsions. Per aquesta raó ha enviat una carta als diferents governs autonòmics per tal de que redueixin les despeses i a presentar un pla d' ajust amb l' amenaça de fer servir el mecanisme sancionador previst en la Llei d' Estabilitat Pressupostaria per castigar a qui segueixi incomplint els objectius. Amb Catalunya ha admès que fa servir un to mes crític perquè l' any passat es va dedicar al tema d' avançar o no les eleccions i aixi es treballa molt malament. També ha exigit a ser mes rigorosos amb les despeses i mes eficaços a l' hora d'usar els serveis públics ja que Catalunya ha estat amb escreix la comunitat mes incomplidora.

             Tots els presidents autonòmics han mostrat el seu desacord amb el ministre i ja han manifestat que no pensen obeir les ordres del govern central. Junqueras per la seva banda ha dit que si vol que es tanquin mes hospitals, que vingui i ho faci ell. Francina Armengol del govern Balear ha qualificat d' impossible portar a terme les retallades que li exigeix Montoro i estudia portar al ministeri d' Hisenda als tribunals per "abús de competències". Puig de la comunitat valenciana ha dit que l' estat no pot decidir per la resta d' administracions. Susanna Díaz ha assegurat que no pensa retallar mes. Fins i tot la comunitat de Castella-Lleó que esta governada pel PP ha plantat cara a Montoro demanant-li que sigui ell qui digui d' on i com es retalla. Tos confien en un front comú que planti cara a Montoro.

              Luis Garicano, coordinador econòmic de C's ha acusat a l' estat central de ser el responsable de la desviació del dèficit per la rebaixa electoralista que va fer al 2015 el govern del PP. Garicano es lamenta que malgrat l' executiu central disposa dels mecanismes per evitar aquestes desviacions no els hagi fet servir al llarg dels quatre anys. També fa responsable a Montoro de la desviació del dèficit de la seguretat social.

               Sigui com sigui la realitat es que Brussel·les exigirà al nou govern espanyol haurà de fer noves retallades d' entre 8.500 i 10.000 milions d' euros, per poder complir el dèficit públic. Pierre Moscovici, comissari d' Afers Econòmics va manifestar que l' enèsim incompliment espanyol retardarà la recuperació de l' estabilitat pressupostaria. Ha renyat al govern sortint del PP per haver confiat el sanejament de les finances a la recuperació i li ha retret també la rebaixa electoralista del IRPF. Malgrat això De Guindos no es creu els numeros de Brussel·les i ha assegurat que el creixement del 2016 pot superar el de 2015. De tota manera es molt possible que no repeteixin al govern i ja s'ho trobarà el que vingui. I sempre queda l' opció de carregar la culpa a un altre.


                                                                                                      Ànec  Lluc