dijous, 14 d’abril del 2016

14 d' Abril : Dia de la República .........

                                                                               


               Avui, 14 d'abril és commemora la proclamació de la 2ª República Espanyola l'any 1931 en substitució de la monarquia del rei Alfons XIII i que va durar fins el 1 d'abril de 1939 quan va acabar la guerra civil que havia començat tres anys abans amb el " cop d'estat" protagonitzat pel general Francisco Franco qui des d' aleshores va governar mitjançant una dictadura, fins que va morir el 20 de novembre de 1975. Des de llavors fins a l'actualitat estem en una monarquia constitucional on el cap d'estat és el rei, de la família dels Borbons.

Francesc Macià 
                Pel que fa a Catalunya, el 14 d' abril de 1931 després de les eleccions municipals que donen una majoria a Esquerra Republicana de Catalunya Francesc Macià, des d' el balco de la Generalitat de Catalunya proclamà la República Federada Catalana dins de la República Espanyola.
Aquesta proclamació preocupa al govern provisional republicà espanyol que el 17 d' abril envia a Barcelona als ministres Fernando de los Rios, Marcelino Domingo i Lluís Nicolau d' Olwer. Després de moltes negociacions s'arriba a l'acord de que el consell format a Barcelona ha de governar sota el nom de Generalitat de Catalunya recuperant així el seu nom històric que permet resoldre el conflicte obrint el camí a una nova forma d' autonomia catalana. Més endavant, Macià va signar l' Estatut d'autonomia i va seguir presidint la Generalitat fins a la seva mort l'any 1933.

               A Francesc Macià va substituir-lo Lluís Companys. Poc abans, Esquerra Republicana de Catalunya havia aconseguit una victoria electoral aclaparadora amb 56 dels 85 escons al parlament català.
Lluís  Companys
A l' Espanya republicana les eleccions de 1933 les van guanyar els partits de centre-dreta, lo que dificultava les relacions amb el govern de la Generalitat i no permetia el normal desenvolupament de l'autonomia.

                L'aprovació per part del parlament de Catalunya de la "Llei de contractes de cultiu "va fer que els partits de centre-dreta demanessin al Tribunal de Garanties Constitucionals que la declaressin inconstitucional per invasió de competències....( Això em sona d'alguna banda )....La derogació d' aquesta llei va originar una greu crisi entre els governs de Madrid i Barcelona.Fins i tot els diputats d' ERC és van retirar de les Corts Espanyoles. Aquests fets van provocar diverses vagues i Barcelona és va paralitzar. El 6 d'octubre una manifestació organitzada per l' Aliança Obrera és va dirigir a la Plaça Sant Jaume demanant la proclamació de la "República Catalana ".
El mateix 6 d' octubre,Lluís Companys des d' el balco de la Generalitat va proclamar " l 'Estat Català" dintre la República Espanyola i per fer front al govern de centre-dreta va oferir als republicans d'esquerres de la resta de l'estat a establir un govern provisional republicà a Barcelona.

             Aquesta "rebel·lió" va ser aturada per una intervenció militar a càrrec del general Batet,cap de la IV divisió. Companys i tot el govern de la Generalitat va ser detingut i empresonat,primer a bord del vaixell Uruguai al port de Barcelona i després a la presó "Model".Van ser jutjats per rebel·lió i condemnats a trenta anys de presó.
Les conseqüències d'aquesta rebel·lió van ser nefastes per Catalunya.El 7 d'octubre,el general Batet va nomenar president de la Generalitat a un coronel d' intendència,i el 2 de gener és va suspendre l' Estatut.
Amb les eleccions de febrer de 1936,i el triomf del "Front Popular "va arribar l'indult per Companys i la resta del seu govern.

              El 18 de juliol, un grup de militars van protagonitzar un cop d'estat contra el govern de la segona República sorgit de les eleccions del febrer. Des d' un primer moment aquest cop d' estat va fracassar lo que va desencadenar la guerra civil entre les forces favorables al cop i els que es mantenien fidels a la República. ( Nacionals i "rojos".)
Catalunya és va mantenir fidel a la República i Companys és va mantenir com a president de la Generalitat fins que el 1939, un cop donada la guerra per perduda i l'entrada dels "nacionals " a Barcelona era imminent,va haver d'exiliar-se a França.

              La victòria a la guerra per part del general Franco i la seva auto-proclamació com a caudillo d' Espanya va posar fi a la segona república.
Aquests últims anys, s'han multiplicat les veus que demanen un referèndum a l'estat espanyol per poder decidir entre monarquia o república però de moment tant PP com Psoe s`han negat a fer-lo.

              A Catalunya però ha crescut força el desitg de ser un estat propi i d'independitzar-nos de l' estat espanyol i davant les reiterades negatives a fer un referèndum perquè els catalans puguem decidir el futur del nostre país es van fer unes eleccions el 27 de setembre de 2015. Fruit del resultat d' aquelles eleccions s'ha començat un procés que ha de desembocar en la proclamació de la República Catalana que pot servir de "clau" per obrir la llauna i provocar si mes no, un referèndum sobre la monarquia a la resta d' Espanya.



                                                                                                             Ànec  Lluc