dilluns, 14 de març del 2016

Por a votar ......

                                                                               


               Ja han passat gairebé tres mesos de les eleccions generals del 20 D i a Espanya encara no s'ha pogut fer un govern. Els resultats de les eleccions ja feien preveure que fer-ho seria complicat. Cap partit polític havia aconseguit els escons suficients per assolir el govern i fins i tot els pactes es presentaven difícils.
Malgrat que les eleccions les va guanyar el PP, els seus 123 escons fan impossible que repeteixi govern, ja que ni amb el que a priori era el seu "soci natural"( C's) en tenia prou perquè la formació de Rivera, contra el que deien totes les enquestes a qui atorgaven molts mes escons, només  en va treure 40. 
El Psoe que es va donar una bona castanya al treure el pitjor resultat de la seva historia amb només 90 escons havia de sumar amb Podemos, Compromís, Izquierda Unida, Canaris i Bascos a mes d'aconseguir l'abstenció dels independentistes catalans per poder fer un govern d'esquerres o del "canvi".

               Així les coses i un cop acabades les consultes de Felip VI amb els caps de les formacions polítiques per tal de proposar un candidat a fer govern, Rajoy com a cap del partit mes votat va rebutjar ser proposat perquè no comptava amb suports suficients. El Psoe va criticar aquesta postura acusant al PP de refusar la responsabilitat democràtica de intentar fer govern. Després d'una segona ronda de consultes el Psoe si va acceptar que el rei proposes a Pedro Sànchez per intentar fer govern. Els socialistes van començar aleshores a buscar aliances amb altres formacions perquè els 90 escons quedaven molt lluny fins i tot d' una majoria simple. Sorprenent-ment els socialistes van signar un acord amb C's que fins i tot segueix vigent ara, un cop perdudes les dues votacions d' investidura al Congrés. Al pacte amb C's només hi van poder sumar l' escó de Coalició Canaria. 131 vots favorables enfront de 219 en contra. Un pacte a l'esquerra - com li han dit repetidament des de Podemos o IU - hauria donat Sànchez 161 escons d'entrada, amb la possibilitat de sumar l'abstenció del independentistes catalans, però el Psoe va signar amb C's i de fet ara mateix van junts a qualsevol negociació.

                Sànchez repeteix un i altre cop per defensar el pacte amb C's que això es el que van voler els electors el 20 D. Segons els socialistes el 20D els votants van decidir que volien un govern del canvi i que ara no entendrien que gracies a Podemos Mariano Rajoy segueixi sent president. Tampoc entendrien haver d'anar a noves eleccions perquè això donaria el missatge als votants que s' havien equivocat a l'hora de votar. En aquest darrer punt coincideixen gairebé tots els partits. Sembla que tenen por a votar...

                 Es curios, si mes no, que en un país "democràtic" faci por votar. Diuen que ningú garanteix que unes en unes noves eleccions no es produeixin els mateixos resultats. Cert. I si tots es presenten amb les mateixes cares i els mateixos plantejaments es molt possible que així sigui. Però es que en un "país normal" el cap d'un partit que deixa el govern, i perd 70 escons hauria plegat a l'endemà. I el cap del partit de la oposició que ha tret el pitjor resultat de la seva historia no aniria treien pit i també s' hauria anat cap a casa. Però nois això es "Spain" i aquí pacten esquerres amb dretes, dretes amb esquerres i si alguna cosa no va be la culpa es dels que han votat que ho han fet malament. Si es veritat que a vegades es fa difícil entendre segons quines votacions però això es la democràcia. Votar es escoltar la veu de la gent i el que no es pot fer es interpretar els resultats d' unes eleccions com acostumen a fer els polítics. Fa poc he sentit a Sànchez atribuir-se per a ell els 40 escons de C's dient que el Psoe te 131 escons, mes que el PP. Per sort es va adonar de la "relliscada" i va rectificar. 

                 Malgrat que tots els partits diuen i repeteixen que no volen unes noves eleccions, tot apunta que si no hi ha alguna "jugada mestra" d' ultima hora com ja va pasar a Catalunya amb el govern de la Generalitat entre JxSi i la CUP, tot apunta que anem de cap a noves eleccions. La cadira enganxa molt i ningú la vol deixar. Els polítics haurien de treure conclusions del fet que cap dels que s'han presentat a unes eleccions hagi aconseguit suport suficients i oferir noves propostes i fins i tot noves cares. Malauradament només ofereixen "mas de lo mismo" i persones que son mes vells al Congrés que els lleons de la porta. 


                                                                                                    Ànec  Lluc