dijous, 3 de març del 2016

Investidura Sànchez : Round 1 : "NO"...

                                                                               

               Ahir dimecres 2 de març va tenir lloc al Congrés dels Diputats de Madrid la primera votació d' investidura de Pedro Sànchez. No ho va haver sorpreses i com era d'esperar i el Psoe de Sànchez només va aconseguir el vot favorable dels 40 diputats de C's fruit de l' acord a que van arribar les dues formacions la setmana pasada. Així doncs el resultat va ser 130 "SI" v.s. 224 "NO" i una abstenció. Malgrat que el resultat no va ser cap sorpresa, si ho va ser però el caire una mica "Barroer" que va tenir el debat previ a la votació.

               El primer en prendre la paraula va ser Mariano Rajoy, en resposta al discurs que el candidat Pedro Sànchez havia fet dimarts a la tarda.
Rajoy va començar el seu discurs amb actitud chulesca, irónica i prepotent cualifican aquesta investidura de farsa i a Sànchez d' haver enganyat al rei en acceptar l' encàrrec de formar govern saben que no tindria els suports necessaris. Rajoy va fer servir algunes expressions que ratllaven l' insult, cosa que va fer enfadar a la "bancada" socialista i al propi Sànchez que si be va començar amb to conciliador, al final tant Rajoy com Sànchez van entrar en desqualificacions i retrets personals.

                Amb l' ambient ja caldejat entre PP i Psoe va arribar el torn de Pablo Iglesias que en la seva primera intervenció feia mes l'efecte que estava fent un discurs de "campanya electoral". Va ser molt crític amb el pacte Psoe-C's i va acusar al Psoe d'haver-se entregat en mans d' un Rivera que al mateix temps esta demanant al PP que s' afegeixi al pacte. A la réplica Sànchez va convidar Iglesias que Podemos presenti propostes que no estiguin al pacte amb C's per incorporar-les, cosa que Iglesias va rebutjar, i va ser a partir d' aquí va ser quan es va iniciar una picabaralla entre Iglesias i els socialistes que el van esbroncar quan aquest va demanar Sànchez que no fes cas a Barons del seu partit com Felipe Gonzàlez, que per cert tenia les mans tacades de "Cal Viva", fent referència a l' època dels Gal. L' esbroncada des de la bancada del Psoe va ser general i Patxi López va haver de posar calma i cridar a l' ordre a socialistes i al propi Iglesias. Aquesta picabaralla fa molt difícil un futur pacte entre Psoe i Podemos tot i que tots dos han acabat dient que deixen la "ma estesa" a possibles acords.

                El tercer a parlar va ser Albert Rivera. Després d' un inici força "agre" i "dur", Rivera va voler posar una mica de pau fent un discurs pausat i tranquil recomanant a Psoe i PP que el que cal ara es posar-se a treballar per "salvar" Espanya, i això ho va fer extensiu a la resta de forces de la cámara. Si va demanar però a Rajoy que potser hauria de fer un pas al costat perquè no creu que sigui ell qui pugui liderar el nou projecte juntament amb C's i Psoe, fent al·lusió concreta a la Gran coalició que sembla que es el que realment interesa al partit de Rivera. Va fer una crida a la unitat d' espanya i per acabar va demanar a totes les formacions que si no es volen sumar al pacte almenys que no posessin pals a les rodes perquè espanya s'ha de posar a funcionar. Sànchez en el torn de replica li va agrair el suport i el va "ensabonar", justificant l'acord de govern "por el bien de España y los españoles".

                 Pel que fa als partits catalans, ERC i DL li van retreure que de d' un primer moment Sànchez hagués manifestat que amb els "separatistes"que volen trencar Espanya no tenia ni tan sols res a negociar. Pedro Sànchez esta tancat en banda i s' atrinxera darrera la llei i la constitució per impedir qualsevol possibilitat de referèndum a Catalunya. L' acord amb C's encara fa mes difícil ni tan sols el diàleg. Cal destacar que Tardà va estar immens quan per acabar els seu discurs va dir a Sànchez que si ell havia de ser el proper president español, li sabia greu pels que es queden a Espanya perquè nosaltres marxem". Va ser sens dubte una de les frases del dia. De igual manera, una de les imatges del dia va ser el "petó a la boca"que es van fer Pablo Iglesias i Xavier Domènech quan aquest baixava del faristol en acabar el seu discurs.

                 La resta de formacions, van manifestar que també votarien NO, perquè el Psoe havia triat pactar amb la dreta enlloc de fer-ho amb l' esquerra. Sànchez repetia una i altre vegada que una alternativa d'esquerres no sumava prou, perquè en tot cas calia l' abstenció de DL i ERC i mai deixaria que el govern d' espanya depengui de partits que volen trencar la unitat d' espanya. Per aquesta raó demanava a les forces d'esquerres posibilitar un govern del "Canvi" que es el que la gent havia demanat a les eleccions del 20 D.

                 Així les coses no sembla que a la segona votació del dia 4 hi hagi algun canvi que faci  variar el resultat. Tal com esta la cosa i després de lo que s'han dit avui al congrés, no sembla gaire possible que Podemos faciliti a Sànchez ser president. Al PP tampoc el veig molt predisposat a donar-li suport. Per tant l' escenari que sembla tenir mes possibilitats son unes noves eleccions malgrat que ningú les vol. ( O això diuen tots.).
Un altre escenari possible podria ser que al final es fes la Gran Coalició PP-Psoe-C's amb una abstenció de PP o Psoe, cosa que decidirien les enquestes, tot i que sembla prou difícil que un dels dos grans faci el "sacrifici". Veurem que pasa a partir del 7 de març quan tot torni a començar....O no.


                                                                                                         Ànec  Lluc