divendres, 11 de març del 2016

Espanya "no ens roba"...."Ens pren per imbècils"...

                                                                               
                                             

              Fa uns dies que la premsa de la "caverna espanyola" - o sigui de Madrid -, es va fer ressò de la petició de la Generalitat al ministre Montoro d' uns diners "extra"per fer front al pagament de la paga de juny dels funcionaris. Els titulars com sempre eren que un cop mes els que volem marxar d' Espanya hem de demanar ajuda perquè ens treguin les castanyes del foc. Això fa augmentar la falsa creença de que la resta d' Espanyols ens paga els deutes. També deixava clara la negativa del ministre d' hisenda a "avançar" els diners. La realitat però es que els 1400 milions d' euros - que es la quantitat de la que parlem - pertanyen a la devolució de 2014 de lo que ja varem pagar els catalans. Segons reconeix el propi ministeri aquesta quantitat que la Generalitat hauria de cobrar al 2014, es pagaría al cap de dos anys. Doncs be estem a març de 2016 i el "Reino de España" no ha pagat. Per tant no estaríem parlant en cap cas d' avançar uns diners si no de pagar un deute que l' estat te amb Catalunya. Dit això es evident la manca de finançament de la Generalitat.

               Per altre banda Oriol Junqueras, vicepresident econòmic de la Generalitat de Catalunya aquest matí en una entrevista al programa de Jordi Baste RAC 1, ha donat unes dades esferidores i preocupants. Mentre el Banc Central Europeu presta diners a un 0.05%, el govern espanyol els presta a les C.C.A.A.- amb el famós FLA que sembla que regali els diners - al 0.834%. Es a dir que el govern espanyol "fa negoci " com si es tractes d'una entitat privada. Per Catalunya concretament aquest increment d' interessos arriba a la xifra de 380 milions d' euros, xifra que supera el cost del "pla de xoc d' emergència social".

                Cal recordar també que des de novembre de 2015 el govern espanyol va endurir les condicions imposades a la Generalitat per accedir al FLA lo que va suposar de fet, la intervenció de les finances catalanes. Aquestes condicions es mantenen fins que "desaparegui la situació de risc per l' interés general"- cosa que decidirà Montoro -. Aquestes mesures inclouen poder "vetar" qualsevol operació d' endeutament en els mercats, cosa que tampoc podría fer perquè actualment Catalunya només es pot financiar a traves del FLA. Resulta curios que s'hagin imposat aquestes mesures a Catalunya i no a la Comunitat Valenciana a qui Brussel·les ha imposat una multa de 19 milions d' euros per falsejar els comptes.

                 O sigui i per acabar com s' acostuma a dir "cornuts i paguem el beure". No només no ens retornen els diners que paguem, si no que no paguen ni tan sols allò que ens deuen d' acord amb la llei espanyola que tant diuen que s' ha de cumplir. Guanyen diners a traves del FLA perquè ens cobren 12 vegades mes que el Banc Central Europeu i a sobre hem d' aguantar que sort en tenim dels  espanyols que ens treuen les "castanyes del foc". Com diu la dita popular, els catalans que portem molts anys fent l' imbècil no hem de deixar de ser catalans si no de deixar de ser "imbècil".


                                                                                                   Ànec  Lluc