dissabte, 5 de març del 2016

Crónica d' una Investidura fallida....

                                                                               


              No hi ha hagut sorpreses. La segona sessió d' investidura protagonitzada per Pedro Sànchez ha acabat en un altre "NO" rotund al parlament. Només ha sumat un vot mes als 130 que va aconseguir en la primera ronda. Coalició Canaria que dimecres es va abstenir va votar afirmativament. Els 131 vots afirmatius quedaven molt lluny dels 219 en contra ja que el Psoe no va ser capaç d' aconseguir ni tan sols l'abstenció de cap altre grup parlamentari.

                La sessió va ser curta però intensa. Sànchez va seguir apelan al govern del "canvi" en un darrer esforç per aconseguir algun suport mes encara que mitjançant l' abstenció. També va avisar als parlamentaris que tenien a les seves fer fora Rajoy. Va deixar clar que no esperava res dels partits que volen trencar Espanya fen referència que el que calia per Catalunya era posar fi als problemes de convivencia que hi ha per culpa dels separatistes, i que això s' havia de fer dintre de la llei i del marc de la constitució.
Rajoy va fer servir el mateix to irònic i una mica xulesc que ja va mostrar en la primera sessió. Només pujar al faristol va dir que votaria NO a una investidura que va insistir una vegada mes era una farsa i que Sànchez havia fet servir per la seva supervivencia personal.
Pablo Iglesias va voler treure ferro a la picabaralla amb el Psoe dels darrers dies fent menció a l' inici del discurs del seu petó amb Xavier Domènech, imatge que ha donat la volta al mon. Ja seriosament va dir que votarien NO però de la mateixa manera deixava la ma estesa i convidava al Psoe a començar a negociar un acord per fer un govern d' esquerres.
Rivera va centrar el seu discurs carregant contra el PP i Rajoy. Al líder de C's se'l veia força enfadat perquè Rajoy no ha contestat les cartes i trucades que li ha fet. Rivera segueix defensant que de les mesures que contempla l'acord amb el Psoe, el PP en podría asumir el 90%. ( Curiosament el Psoe diu que de les 200 mesures de l'acord, 140 0 150 son assumibles per les esquerres.). A les formacions d'esquerres els va dir que ja que no votarien "SI" que almenys s' abstinguessin per tal que Espanya pugui funcionar.
Per Esquerra Republicana va parlar aquesta vegada Gabriel Rufiàn que amb el seu to tranquil i pausat va demanar a Sànchez que tingues mes amb compte el parer dels catalans expressat a les urnes el 27 S. També va advertir al Psoe que ni el PP ni C's son bons socis de govern si realment volen fer un govern de progrés i canvi. En excedir-se del temps estipulat per a cada grup, Patxi Lòpez va advertir-lo dues vegades i al final li va "tancar" el micro. Val a dir que Sànchez i Rajoy també es van excedir en el seu torn i en Patxi no els hi va dir res. ( No vull deixar passar l'oportunitat de destacar el fet que La SextaTV que va retransmetre el debat en directe, va tallar per anar a publicitat just quan començava el torn de paraula de Rufiàn. Després la que manipula es TV3 oi Evole & cia.) El debat va continuar amb la intervenció de la resta de grups on un a un anaven explicant a Sànchez els seu vot negatiu amb l'excepció abans esmentada de Coalició Canaria.

               La sessió va transcorre en un clima mes distès que la de dimecres passat fins que un cop acabats els parlaments dels diferents grups, Girauta de C's va demanar la paraula al president de la Congrés perquè s' havien sentit ofesos quan Rufiàn els ha catalogat com un partit que no condemna el franquisme. Va començar aleshores una discussió envers si el reglament del parlament permetia aquest torn de rèplica o no entre Girauta i Lòpez. Al final Girauta va poder dir que la afirmació de Rufiàn era mentida dient que si han condemnat el franquisme. A Catalunya ja estem acostumats a aquests numerets de C's i a les seves mentides però a Madrid encara no. (Ja els coneixeran ). Rafael Alonso del PP va entrar en la discussió posant amb dubte que aquesta intervenció s' ajustes al reglament. Van ser uns minuts de retrets i discussions impropia d' uns parlamentaris que se suposa han de governar un país, i mes en ocasions com aquesta en que alguns ho hauran de fer plegats. Tardà també va voler ficar cullerada i a tothom li va quedar la sensació que la cosa se li escapava de les mans al president del Congrés que finalment va aconseguir posar pau. Va haver de cridar a l' ordre a Joan Tardà que amb els companys d' ERC van fer un conat d' abandonar l' hemicicle.

                 Un cop restablerta la pau es va procedir a la votació que va donar el resultat esperat de 131 vots afirmatius i 219 vots negatius. Havia fracassat doncs l' intent de Sànchez de fer govern. Ara caldrà veure com segueixen les negociacions i entre quines formacions per evitar les noves eleccions que tothom diu que rebutja. Veurem si el Psoe trenca l' acord amb C's, que com ja es preveia no ha servit de res, i s' acosta a les formacions d'esquerres tal i com li demanaven Podemos, IU, i Compromís amb la premisa de que necesiten comptar si mes no amb l' abstenció dels partits catalans.

                 En política res no es impossible i sovint les coses no son com semblen, però aquesta setmana s' han ensorrat molts ponts i les formacions hauran de treballar de valent per refer-los. Veurem si algú es capaç d' aconseguir els suports necessaris perquè el rei el proposi per fer govern. Rajoy no ha llençat la tovallola i Sànchez malgrat el fracàs en el seu intent tampoc sembla disposat a renunciar a res, especialment ara que sembla que s' ha guanyat la confiança dins el seu partit. A partir d' ara comencen dos mesos fins el 2 de maig, data en que es convocarien noves eleccions.


                                                                                                    Ànec  Lluc