divendres, 18 de març del 2016

!Bufetades a Podemos per veure qui mana!

                                                                               

              Podemos es un partit nou que va surgir arran del manifest "Moure fitxa" i es presentava com una alternativa als partits de sempre PP-Psoe i per convertir la indignació en canvi polític. Volia ser un partit que regeneres la manera de fer política a Espanya i acabar amb el bipartidisme. Al capdavant del mateix hi havia una colla d' intel·lectuals, molts d' ells professors a la Complutense de Madrid com Juan Carlos Monedero, Jaime Pastor, Bibiana Medialdea etc. Tot i que Pablo Iglesias que també era professor a la Complutense no era un dels signants del manifest, va ser l' escollit per encapçalar el moviment. Es va presentar oficialment a Madrid el 16 de gener de 2014 amb Pablo Iglesias, Juan Carlos Monedero, Iñaki Errejon, Teresa Rodríguez i Miguel Urbàn com a màxims dirigents de la formació.

              Des d' un primer moment van voler deixar clar que no volien ser un partit polític a l'ús, si no que volien representar una nova forma de fer política. Aquest seria l' organigrama de Podemos:

      - L' assemblea ciutadana és l' òrgan amb més autoritat i esta format pel conjunt de ciutadans que estan inscrits a Podemos.
      - Els Cercles son agrupacions voluntàries d' àmbit territorial i/o sectorial que treballen en determinades àrees programàtiques.
      - El Consell Ciutadà es l' òrgan executiu que desenvolupa les decisions de l'assemblea ciutadana i es escollit en primàries obertes.
      - La Secretaria General es qui ostenta la representació política. També es escollit en primàries obertes.
      - La Comissió de Garanties Democràtiques s' encarrega de vetllar pels drets dels inscrits a Podemos, i asegura el bon funcionament de l' organització.

                Tot això es sobre el paper lo que es venia a definir com "Nova política" i lo que pretenia ser Podemos però pocs mesos abans de les eleccions generals del 20D ja va començar a trontollar. Les Primàries per escollir els candidats va ser molt criticada per diversos sectors territorials ja que es feien en base a una única llista a tot l'estat cosa que atorga al "aparell" del partit el poder absolut en la designació. La direcció de Podemos es reservaba el poder de cambiar algun dels candidats escollits si l' acord amb altres formacions així ho exigien. A Euskadi va succeir quan es va decidir posar de cap de llista a Vitoria al líder d' Equo cosa que va provocar la dimissió en bloc de la direcció de Podemos d' Euskadi. A Zaragoza va ser Pablo Iglesias qui va posar directament a un general de l' exercit que no va sortir de cap votació. A Andalusia es va voler posar "a dit" a Pérez Royo que davant el rebuig de bona part de la militancia va renunciar. També van renunciar Sànchez Gordillo i Diego Cañamero. A Catalunya, País Valencià i Galícia es va presentar en coalició amb altres partits. EnComú-Podem, Compromís-Podem i En Marea respectivament.
La impossibilitat de que les confluències territorials tinguin grup propi al Congrés tal com varen prometre en campanya ha creat mala maror entre les diverses formacions de les anomenades Mareas.
Aquesta mala maror s'ha reflectit també en el si intern de Podemos.

              A Galícia els dirigents de Podemos i el seu secretari general Breogàn Rioboo van qüestionar els beneficis de continuar formant part d' En Marea per les properes eleccions autonomiques. En presentar la dimissió els deu membres del "Consell Ciutadà"des de Madrid Sergio Pascual va anunciar la immediata creació d'una gestora per fer-se càrrec del partit i organitzar noves primàries. Davant aquesta resposta Rioboo va dir que ell no dimitia i que continuava amb les seves funcions i responsabilitats. La dissolució del "Consell Ciutadà"deslegitima la nova executiva nomenada per Rioboo. Casos semblants s'han donat a Cantabria, País Basc i La Rioja, tots per desavinences amb les decisions de l'executiva nacional.

              A Catalunya el diputat i aspirant a liderar Podem Albano Dante Fachin avisava a Pablo Iglesias que tot allò que faci el partit a Catalunya s'ha de decidir des de Catalunya. Dante seria un   candidat molt proper a dirigents de l'organització de Colau i tot i que Iglesias veu bé la coalició amb el nou partit que vol impulsar Colau tampoc vol perdre el control de la seva branca catalana. Per evitar que Fachin sigui secretari general de Podem l' entorn d' Iglesias vol que Jessica Albiach presenti la seva candidatura tot i que ella no ho te decidit.

               A Podemos Madrid arran de la dimissió de 10 membres del "Consell Ciutadà" propers a Errejon per, segons ells la deriva de l' organització. Això va fer correr el rumor de que hi havia "mala maror"entre Pablo Iglesias i Iñigo Errejon, tot i que el mateix Errejon va deixar clar que dona el seu suport total al líder de la formació. Fa uns dies però, en una decisió personal, Pablo Iglesias va destituir de manera fulminant al secretari d' organització i nº 3 del partit Sergio Pascual. La causa de la destitució ha estat - segons va dir Iglesias -, la gestió deficient dels problemes que han acabat amb les dimissions en cadena, tant a Madrid com a les territorials. Sergio Pascual era una persona pròxima a Errejon cosa que ha augmentat els rumors de distanciament entre ell i Pablo Iglesias. Des de la cúpula de Podemos intentan negar qualsevol discrepancia i ho atribueixen a la pressió que esta reben la formació morada per facilitar l' investidura del Psoe. Iglesias ha dit al respecte que hi ha alguns sectors que volen acabar amb la bellesa del seu projecte polític. Carolina Bescansa diu que els problemes a Podemos son de caràcter tàctic i la destitució de Pascual s'ha degut a problemes d' organització evidents.

              De tota manera a ningú se li escapa que amb la destitució de Pascual, Iglesias pren el control de l' aparell territorial del partit donat que assumeix el càrrec de secretari d' organització fins que es trobi al substitut de Pascual. La suposada "batalla pel poder" entre Iglesias i Errejon pot tenir el desenllaç aquest divendres a la reunió amb els secretaris territorials. Pablo Echenique i Teresa Rodriguez poden inclinar la balança cap a Iglesias. Alguns dirigents de podemos intentan trencar la relació entre els dos líders per forçar un nou " Vistalegre"per refrendar els càrrecs. En aquest cas Echenique o Rodriguez disputarien el poder amb Iglesias.
Enmig de tot Podemos te la disjuntiva de facilitar un govern del Psoe, punt aquest on també hi han moltes discrepàncies entre els dos grups en que sembla que es troba dividit el partit.


                                                                                                       Ànec  Lluc