divendres, 25 de març del 2016

Adéu Johan.......Gràcies per tot....

                                                                               


              Ha mort Johan Cruyff. El "crack" del futbol primer com a jugador i després com entrenador no ha pogut superar el cáncer de pulmó que li va ser diagnosticat al novembre passat.

              Va arribar al Barça quan jo tenia 9 anys i venia de l' Ajax d' Àmsterdam i va ser el fitxatge mes car de la historia del futbol fins aleshores. Aquell any "els reis" em van portar la meva primera samarreta del Barça. Després de catorze anys el Barça va guanyar la lliga 73-74. Mai oblidarem  quan al febrer de 1974 Cruyff acompanyat de Rexach, Sotil i Asensi entre altres van aconseguir el 0-5 al Bernabéu davant el Real Madrid. Tampoc es pot oblidar el gol d' esperó que li va marcar a Miguel Reina davant l' Atlético de Madrid al camp Nou i que va fer que se li poses el sobrenom d' holandes volador. Si com ja he comentat va ser un dels jugadors mes brillants d' Europa i del  Mon i va guanyar tres pilotes d' or, també era de tots conegut el seu caràcter fort i rebel. Ja a l' Ajax davant l'impossibilitat de dur el " 9 " va lluir el numero "14 ", cosa molt estranya ja que aleshores només els "suplents" portaven números mes alts del 11. Ja a "can Barça" amb Weisweiller d'entrenador va arribar a anunciar la marxa de l' equip al ser substituït en un partit davant el Sevilla. Finalment qui va plegar va ser Weisweiller perquè l' afició estava amb el Johan.
Després d' abandonar el Barça va marxar als Estats Units i va fitxar per Los Angeles Aztecas i els Washington Diplomats. L' any 1981 va tornar a Espanya i va jugar uns mesos amb el Llevant de segona divisió.
Amb 34 anys va retornar a l' Ajax i es va "inventar" el penal indirecte que fa poques setmanes va executar Messi al Barça de Luis Enrique. A les acaballes de la seva carrera com a jugador va fitxar pel Feyenoord amb qui va aconseguir lliga i copa holandeses.

              Com entrenador va arribar a can Barça el maig de 1988 enmig d'una crisi esportiva que havia desembocat en el motí de l' Hesperia on els jugadors havien demanat la dimissió de Núñez, aleshores president del club. Cruyff va començar un projecte a llarg termini i va renovar bona part de la plantilla. Cruyff amb Charly Rexach d'ajudant a la banqueta i amb Beguiristain, Bakero, Laudrup, Stoitckov, Koeman, Romario, Victor, i algunes joves promeses de la pedrera com Guardiola al camp, van aconseguir quatre lligues i una Copa d' Europa amb una manera de jugar al futbol on primaba l' espectacle. Aquell equip es va guanyar el sobrenom de " Dream Team". Era el que es va començar a anomenar "futbol total" o "futbol control", on la màxima de Cruyff era que " mentre nosaltres tenim la pilota no la tenen ells". Durant els seus entrenaments eren característics els "rondos"per poder jugar al "primer toc" i ràpid. Aquesta forma de jugar a futbol l'ha va continuar Guardiola quan es va fer càrrec de l' equip blaugrana al 2008.

              Tant com jugador com després d' entrenador Cruyff ens ha fet disfrutar als cules de bones tardes de futbol. Va canviar la manera d'entendre el futbol .Al novembre de 2015 ell mateix anunciava que tenia càncer però que estava disposat a lluitar amb l'ajut dels metges. Al febrer en unes declaracions al diari Sport deia que tenia la sensació de que les coses anaven be i guanyaria aquest partit. Malauradament no ha estat així i avui finalment el "seu" partit s'ha acabat, però els cules mai t'oblidarem perquè ja formes part de la historia del club.....Gràcies per tot Johan...


                                                                                                 Ànec  Lluc