dimarts, 26 de gener del 2016

L' oferta "enverinada" de Podemos......

                                                                       



                 Durant tota la setmana passada, el rei Felip VI va rebre als representants del partits amb representació parlamentaria al congrés per tal de proposar un candidat a la presidència del govern espanyol. Arran  dels resultats del 20D cap partit te assegurada la investidura ja que el parlament ha quedat molt repartit i fins i tot les aliances entre partits no son gens fàcils. Malgrat aquestes dificultats tot feia preveure que seria el partit popular de Rajoy qui intentaria la primera sessió d'investidura encara que no comptes amb els suports suficients per tirar-la endavant. Cal recordar que el PP necessita l'abstenció de Psoe i C's perquè Rajoy sigui escollit president.

                  De sobta, el divendres al migdia i mentre Pedro Sànchez era rebut pel Rei, Pablo Iglesias donava una roda de premsa per informar que en la seva compareixença amb el rei li havia comunicat la proposta de fer un govern d'esquerres amb el Psoe. Curiosament el Psoe es va assabentar d'aquesta proposta per boca del rei perquè la formació de Pablo Iglesias encara no ho havia parlat amb els socialistes. Pablo Iglesias va donar tota mena de detalls de la proposta en aquesta roda de premsa. Seria un govern d'esquerres progressista entre Psoe i Podemos i malgrat que va justificar-lo per l'emergència social i no per les cadires, no va trigar gaire a demanar una vicepresidència per ell mateix i quatre ministeris mes per Podemos i algun per "Izquierda Unida"que també formaria part d'aquest govern. Preguntat pel tema del referèndum a Catalunya, Iglesias va dir que no es una línia vermella i si el Psoe te una oferta millor estan disposats a escoltar-la. Per acontentar als d' En-comú-Podem va explicar  que es crearia el ministeri de plurinacionalitat per tal de defensar la diversitat nacional d' Espanya i el dret a decidir, ( o una cosa semblant ).
                 
                 La mateixa tarda de divendres i un cop acabades totes les compareixences Felip VI va anunciar la proposta de que fos Rajoy qui intentes formar govern en la sessió d'investidura. Rajoy va agrair l'oferiment però no l'acceptava perquè com va dir ell mateix encara no te els suports necessaris per ser escollit i donat que hi ha un altre formació que potser si els te, en clara al·lusió a la proposta de Podemos,  li cedeix la oportunitat tot i que no renuncia a presentar-se mes endavant si el Psoe no ho aconsegueix. Aquest anunci va deixar encara més descol·locat a un Psoe que encara no havia assimilat la proposta de Podemos.

                 Durant tot el cap de setmana s'ha especulat amb les possibilitats reals que te la proposta de Podemos. Cal recordar que a part de l'acord entre Psoe-Podemos-IU, necessitaria els vots favorables del PNB i almenys l'abstenció d' ERC i DL. A això s'ha d'afegir la poca disposició dels "barons" del Psoe a qualsevol pacte amb Podemos. Pedro Sànchez i l'executiva del Psoe no s'han volgut mullar i han dit que la obligació de Rajoy es provar ell primer la sessió d'investidura i que renunciar a fer-la ha estat un acte de covardia. El dissabte sembla ser que Sànchez va trucar a Albert Rivera, mentre que era Pablo Iglesias qui esperava que el truquessin. Sembla que al final, el diumenge a la tarda Pedro Sànchez i Pablo Iglesias van poder parlar però sense concretar en res.

                  Així doncs i donat que no hi ha cap formació en disposició de fer govern, el rei començarà aquesta setmana un altre ronda de converses per proposar un altre candidat. La proposta de Podemos, que alguns dirigents del Psoe han qualificat de xantatge, es una bona jugada per Pablo Iglesias ja que si el Psoe l'accepta, aconseguirà ser vicepresident i alguns ministeris, i si no accepta el Psoe quedaria com el dolent que no ha volgut fer fora Rajoy. Per la seva banda, Rajoy que no ha renunciat a intentar fer govern mes endavant esperarà que Sànchez fracassi per fer-ho.

                  ERC i DL per la seva banda haurien d'aprofitar l' oportunitat que tenen per posar tots els pals a la roda per la formació de qualsevol govern a Madrid. Son decisius en la proposta de Podemos perquè sense la seva abstenció els números no surten. I un govern de "gran coalició" PP-Psoe-C's seria un govern feble i amb moltes dificultats per governar. Els catalans hem de fer d'una vegada per totes allò que ens vagi be a nosaltres sense mirar si es "políticament" correcta ni fer cas a la crida de responsabilitat o respecta a la democràcia. Ens han menyspreat  moltes vegades i ara es l'hora de fer el nostre camí.......


                                                                                                Ànec  Lluc