dilluns, 11 de gener del 2016

Ja tenim acord....i president.....

                                                                               


 
               Doncs si. Aquest diumenge 10 de gener i contra tot pronòstic es va celebrar la sessió d'investidura del 130º president de la Generalitat de Catalunya. Carles Puigdemont va ser escollit amb els 62 vots favorables de "Junts Pel Si" i 8 vots de la CUP. 2 diputats de la CUP es van abstenir.

               El resultat d'aquesta votació va ser fruit de l'acord a que van arribar " in extremis" i per sorpresa de tothom, que ja teniem coll avall que hi haurien eleccions al març. La negociació entre JxSÍ i la CUP durant tres mesos no havien donat cap fruit perquè la CUP seguia demanant el cap d'Artur Mas i aquest no estava disposat a cedir. Malgrat la decisió de l'assemblea del 3 de gener de no investir Mas i l' enrocament de JxSÍ a no canviar el candidat, les dues formacions van seguir negociant tal i com va insistir Junqueras. El dia 5 de gener CDC donava per fet que no hi hauria acord i fins i tot el mateix Mas en una entrevista el dia 7 a TV3 reconeixia que l'acord era gairebé impossible. Les associacions civils van decidir mobilitzar-se demanant un acord. Tot i que se seguia negociant ningú confiava ja en l'acord.

                Però vet aquí que dissabte al migdia va saltar la sorpresa i ens anunciaven un imminent acord que possibilitaria fer el debat d'investidura el diumenge, sense Mas que al final havia decidit fer un pas al costat. Durant tota la tarda van anar sorgint rumors de que l'acord estava fet i no només per investir al president de la Generalitat si no per garantir la governabilitat del govern català en el camí cap a la independència. S'havia d'anar depressa perquè el temps per convocar el debat d'investidura era limitat. Finalment es va convocar pel diumenge 10 de gener a les cinc de la tarda.

                 Després el president Mas va donar els detalls de l'acord explicant que va ser ell qui va prendre la decisió de fer un pas al costat, desprès de sospesar que era millor aquesta opció que les eleccions de març, tant pel procés sobiranista com per posar en marxa el pla de xoc contra l'emergència social. Per la seva banda la CUP acceptava a Carles Puigdemont com a president de la Generalitat a qui donaria suport amb 8 vots positius i dues abstencions. Pel que fa a la governabilitat del nou govern es compromet a no votar en contra de cap proposta de JxSÍ que formi part del full de ruta cap a la República Catalana i fins i tot 2 dels seus diputats estaran i participaran en tot moment a les reunions de treball del grup parlamentari JxSÍ, lo que garanteix que el govern tindrà 64 vots davant els 63 de la oposició per tot allò que tingui a veure amb tirar endavant el procés sobiranista com el pla de xoc.

                   No cal dir que aquest acord va ser com "una puntada de peu al cul"dels unionistes que ja s'havien fet a la idea de que hi hauria eleccions al març, i tots pensaven en una derrota del independentisme. Els mes emprenyats eren els d' EnComú-Podem que ja es veien guanyadors tenint amb compte els resultats del 20 D.
A Madrid la reacció del PP no s'ha fet esperar i Rajoy va fer una compareixença a les 20.30 a TVE amb un to d'amenaça avisant que farà servir totes les eines que disposa l'estat per tallar d'arrel qualsevol intent de trencar la legalitat de la Constitució del 78. Ja ha parlat amb Pedro Sànchez, Albert Rivera i espera fer-ho també amb Pablo Iglesias per tant de fer un "Front Nacional" contra els catalans.
La caverna mediàtica que fins fa poc lloava la CUP per la seva coherència, ha tardat poc a tornar-los a qualificar de filo-etarres amics de Bildu tot i que els cupaires no han trencat la coherència perquè de fet no han investit a Artur Mas. Pablo Iglesias i Iñigo Errejon també han manifestat que rebutgen aquest acord perquè segons ells subordinen la CUP a la dreta catalana. La raó es que l'inici del procés a Catalunya pot precipitar un acord a Moncloa entre PP-Psoe-C's per salvaguardar la unitat d' espanya cosa que deixaria "fora de joc" a Podemos. A mes la no celebració d'eleccions al març deixa al descobert que la "pastanaga" de referèndum no s'aguanta per enlloc.

                 Malgrat que jo vaig dir fa dies que no era partidari d'un "mal acord" i vaig carregar contra la CUP per la seva postura inamovible de no investir Mas, no em dol reconeixer que aquest acord al que s'ha arribat finalment es possiblement millor que anar a eleccions si ambdues parts compleixen els seus compromisos. Per tant passem pagina d'aquests tres mesos i mirem al futur amb optimisme. Queda molta feina per davant i s'ha de fer bé.....!! Visca Catalunya Lliure !!

                                                                                                   Ànec  Lluc