dissabte, 6 de juny del 2015

Vacunes SI o Vacunes NO.....

             
                                                                                      


                Aquets dies, ha tornat  a ser noticia un debat que és repeteix cada cert temps, sobretot quan passa algun fet rellevant. Malauràdament, aquets fets acostumen a ser tràgics, com en aquest cas que ens ocupa, on un nen d' Olot de sis anys, es troba ingressat a l'Uci del hospital de la Vall d'hebron a Barcelona, afectat per difteria, una malaltia infecciosa que estava erradicada a europa occidental, ja que no se'n diagnosticava cap cas des de fa trenta anys. És dona la circunstancia, que els pares d'aquest nen, van optar en el seu moment, per no vacunar als seus fills. A Espanya, no existeix la obligatorietat de la vacuaciò dels fills, i aquesta és una decisiò dels pares. No em voldria trobar en la situaciò d'aquets pares, que veuen que el seu fill és troba entre la vida i la mort, arràn d'una decisiò seva. L'altre filla, tampòc estava  vacunada, cosa que han fet ara a correcuita, perque és una potencial victima de contagi. Hem de dir, que la difteria, tot i que no és de les malaties més facils de propagar-se, s'encomana per via aèrea, és a dir, tossin o estornudan a prop d'una altre persona, cosa gens dificil entre nens.

                La investigaciò mèdica i el descubriment de les vacunes, van ser un gran avenç cientific, que va reduir molt la mortalitat i/o malformacions en els infants. Gràcies a les vacunes, enfermetats com la polio, meningitis, xarampiò, galteres etc., van deixar de causar estralls entre la poblaciò infantil, i fins i tot algunes van quedar erradicades.

                Com no pot ser d'altre manera, sempre han de surgir veus discrepants, que cuestionin els fets cientifics. I esta bé, que surgueixin aquestes veus,perque tampòc fora bò que tothom diguès que si a tot. Però en assumptes de medicina, on és pot posar en risc la vida de persones, s'ha de tenir molta cura, mai millor dit.

               Tothom recorda a la "monja Forcades" i la seva creuada contra les farmaceutiques. Va ser arràn de la grip A, i la campanya que va començar contra les autoritats sanitaries, acusant-les de conspiraciò en la pandemia de la grip A. Posava en dubte la fiabilitat de la vacuna i fins i tot denunciava, que eren més perjudicials, els efectes secundaris, que no pas els beneficis. Ningú posa en dubta, que les multinacionals farmaceutiques fan un bon negoci amb el tema de les vacunes, i en el tema concret de la grip A, la gestiò va ser més que dubtosa, però el " llegir, no ens han de fer obildar l`escriure", i s'ha de reconeixer que les vacunes són necesaries i en conjunt, fan més bé que mal.

                Tal i com he dit abans, és un fet, que les vacunes han fet possible l'erradicaciò de moltes d'aquestes malalties, però no hem d'oblidar que en cas d'algun contagi, evita la complicaciò i agreujament del pacient, per lo que és important estar vacunat davant de qualsevol brot.

                 Fa uns anys, va formar-se una associaciò anti-vacunes, anomenada Lliga per la llibertat de vacunació, que aposta clarament per la "no vacunaciò " dels fills, fins i tot ara, després del cas del nen d' Olot. No se si aquets pares formen part d'aquesta associaciò, però a ben segur, que ara es penedeixen de la decisiò que van prendre.
Trobo molt irresponsable decidir no vacunar un fill, confiant que mai és posaran malalts, per no se quines estranyes idees, fent una vida i alimentaciò saludables. També és una irresponsabilitat, perque ara s'han de revisar i controlar a tots aquells que han estat a prop, per tal d'evitar el més minim perill, de que la cosa vagi a més, tot i que és molt poc probable, donat que el 95% de la poblaciò esta vacunada, afortunadament.

               Per desgracia, aquets debats acostumen a surgir, arràn d'un fet que ja s'ha produit. Espero i desitjo, que en aquesta ocasiò, tot tingui un final feliç, i el nen és pugui recuperar del tot, i que aquest cas serveixi per fer reflexionar a aquells que encara dubtin en vacunar o no als seus fills. Haurien de tenir en compta que tot i ser una decisiò personal, tambè és una decisiò que pot posar en perill a una part de la societat. I ara per ara,i mentre no és demostri el contrari, ja que són més els beneficis que els perjudicis, crec que no seria res dolent, que fos obligatori la vacunaciò dels nadons, per evitar mals majors......Com s'acostuma a dir i mai millor dit " més val prevenir que curar".....

                                                                                                   Ànec   Lluc