dilluns, 1 de juny del 2015

Reaccions a la Xiulada...........

           
                                                                           


   El dissabte 30 de maig es va disputar la final de la copa del rei de la temporada 2014-2015, i que no em puc estar de dir-ho, la va guanyar el Barça per 1 a 3. La final va tenir lloc al Camp Nou, i Barça i Athletic van ser els dos equips que hi van arribar.

                 Des de que és va saber que els dos finalistes serien Barça i Bilbao, ja tothom s'imaginava que hi hauria una enorme xiulada, fos quin fos l'estadi on és jugues el partit. En un principi va surgir el Bernabeu, com la seu per disputar la final, però el real  madrid va mostrar la seva negativa inmediata. Després d'un any en "blanc",  no és podia arriscar a que el barça aixeques la copa al bernabeu, i més si ja havia guanyat ja la lliga.Un cop descartat el bernabeu,  és va proposar València, el Calderon o fins i tot el nou San Mames. Finalment, és va escollir el Nou Camp com escenari de la final. Aquesta eleccio ha contribuit  a la aclaparadora xiulada que finalment s'produit quan ha sonat l'himne espanyol. Cal dir que el 65% aprox. d'aforament del camp, era aficio bilbaina.  
Des d'el primer moment, les autoritats de l'esport i del govern van advertir als dos clubs que  no és permetria una xiulada com en les anteriors finals on havien jugat Bilbao i Barça. Aquesta prohibiciò no va fer res més que augmentar les ganes de xiular de catalans i bascos. El secretari d'estat de l'esport va fer arribar una carta als dos clubs, per tal de que possesin tots els mitjans possibles perque la xiulada no és produis.Cal recordar que l'organitzaciò d'aquest event esportiu correspon a la federaciò espanyola i  no a cap dels dos clubs.

               Varies formacions de caire unioniste han engegat campanyes a premsa, radio i tv. demanan respecte per l'himne i per al rei. Finalment però, i com era d'esperar, malgrat les prohibicions i amenaces de tot tipus, tan esportives com penals, la xiulada és va produir i tot i que alguns mitjans, han volgut treure importancia, ha estat potser la més atronadora de les que s'han fet, i en van unes quantes. 

                Les reaccions no s'han fet esperar. El govern mitjançant el secretari d'estat de l'esport  Miguel Cardenal, ja ha demanat responsabilitats als clubs, a la federaciò i a les autoritats autonòmiques i locals que corresponguin. Aiximateix ha dit que l'advocacia de l'estat emprendrà les accions legals que és creguin oportunes.

              Mans lliures ja s'ha querellat contra els afeccionats que van protagonitzar la xiulada. Ja ens explicaran, contra quants, qui són  i com els han identificat. També ha dit que és querellarà contra la federaciò i contra la delegada de govern de la Generalitat de Catalunya.

              Cal recordar que en una anterior xiulada de l'any 2009, en una final de la copa del rei i també disputada entre Barça i Bilbao, la fundaciò Denaes va interposar una querella que no va ser acceptada pel jutge Pedraz, en una sentencia que deia que: [ la xiulada al rei i al himne, aixi com la colocaciò de pancartes amb el lema "bye-bye Spain" no poden ser considerades delicte, perque és troben amparades per la llei de llibertat d'expresiò i no poden considerarse difamatories, injurioses o calumnatories, i molt menys encara que fomentin l'odi nacional, o ultratge a la naciò, no essent mereixedores de cap retret penal. Per tant ni tan sols s'admet a tramit la querella ] ...Aquesta és una sentencia del jutjat nº1 de l'Audiencia Nacional de Madrid.

                 Si tenim amb compte aquesta sentencia veurem, si ho volem veure, que qui ha volgut aprofitar politicament la xiulada, fomentant l'odi i la mala maror no han estat precisamentels "autors" de la "pitada". Els mitjans de comunicaciò han carregat contra Mas per no haber-ho aturat, quan no és a ell a qui corresponia fer-ho. Ni tan sols els clubs, tenen aqui la responsabilitat, i la federaciò aixi ho ha deixat clar, ja que l'organitzaciò es seva. 

ELs mitjans, s'han fet resò, a la seva manera, de la xiulada:

La Razon titula en portada < Insulto a España.Pitada a Felipe VI y al himno nacional con la venia de Mas. >

El Mundo diu a la seva portada < Monumental pitada al rey, sonrisa de Artur Mas y el barça Campeón. >

ABC per la seva banda qualifica de < Vergonzosa pitada al himno y al rey en la final de copa.>

                Ciutadans i el Partit Popular, o Partit Popular i Ciutadans, que "tanto monta, monta tanto", no s'han fet esperar i han qualificat la "xiulada" com una manera de fracturar la societat, menysprean simbols nacionals i com un trencament de la democracia. No deuen haver vist la sentencia del jutge Pedraz, tot i que són capaços d'acusar-lo també a ell de partidista. (Ja hem vist que els passa als jutges que no són de la seva corda...Garzon, Silva, etc.).

                 Aquestes reaccions, tant dels mitjans de comunicaciò, com del partit del govern i ciutadans, ens porten a un altre època, quan la llei d'expresiò estava prohibida. En un estat de dret, no és d'obligat cumpliment aplaudir ni estar d'acord amb les institucions del'estat. Molt menys, quan una d'aquestes institucions com és la monarquia, no l'ha escollit ningú i va venir a Espanya imposat per un dictador, "de cuyo nombre no quiero acordarme". Sembla que molta gent no s' enrecorda d'aquest fet. Com tampoc s'enrecorda, que "democracia" hauria de significar molt més que anar cada quatre anys a ficar un vot dins una urna.

Per altre banda, els que porten com a bandera la constituciò, i l'utilitzen sempre que poden per "prohibir", quan una constituciò hauria de servir per preservar els drets individuals de les persones, i un d'ells hauria de ser poder expresar la teva disconformitat amb les institucions de l'estat, sempre sense violència.S'omplen la boca de dir-nos, que tots som iguals davant la llei, però resulta que hi ha unes quantes coses que són intocables.També vull recordar a tots aquells que diuen que la constituciò la van aprovar tots els espanyols, que la constituciò de Cadis de 1812 "la Pepa", també la van aprovar i se la van carregar quan van voler.
Tampoc entenc la relaciò que fan entre la xiluada d'ahir, el proces, Mas i el sobiranisme, quan segons fonts de la propia federaciò, i segons la venda d'entrades, resulta que 2/3 del aforament eren bascos, i 1/3 catalans.

               Per ultim nomes afegirè que en el meu DNI no posa enlloc que no pugui xiular l'himne, al rei o a lo que a mi em doni la gana xiular. Per això, estem en una democracia, o si més no això diuen.

                                                                                                 Ànec  Lluc

P.D. :Per cert, mentre el govern atía als espanyols contra els que van xiular l`himne, ( i no només hi havia catalans ), continua sense donar explicacions de tot el que ha robat, durant aquets anys, això si, respectant els simbols nacionals....Per cert, com més prohibicions, querelles,i rucades diguin, amb més forces bufarem el xiulet.....