dissabte, 30 de maig del 2015

Treball precari....esclaus al segle XXI

      
      


                                                                                  



               Estem farts de sentir al Partit Popular que ja ens estem recuperant i que Espanya és el pais 
de la UE que més creix.Ens volen vendre la moto de que l'atur esta baixant gracies a les politiques que han estat aplicant des de que són al govern.També és vanten de ser el pais que més llocs de treball esta creant.....Se li ha oblidat comentar que tenim un porcentatge d'atur que dobla el de la Uniò Europea.Tot i aixi, encar hi ha gent que els hi compra. (Afortunadament cada vegada son menys).

               Potser si que s'esta creant ocupaciò, però en la majoria dels casos és tracta de treballs de merda, (amb perdò), amb sous de riure per no plorar.Us explico el cas que ha viscut la meva propia filla, o sigui que no m'ho han explicat sino que ho he conegut de primera ma.
Perque us feu una idea, dire que és una noia de 25 anys, amb la seva carrera acabada, des de fa tres o quatre anys, i com molts joves encara no ha trobat feina de " lo seu ".( De fet, ni de lo seu ni de lo que no es seu, perque nomès ha treballat de manera temporal en botigues i "supers ".). No ha deixat d'entregar curriculums, presencialment i per internet.Doncs bé, anem al grà. Fa unes setmanes la van trucar d'una sabateria de la cadena "Shoes Piel" que pertany a un empresari gallec. Va anar a fer l'entrevista, i li va anar força bé. La mateixa tarda la van trucar per oferir-li un contracte. En un primer moment seria un contracte de 10 hores setmanals, amb posibilitat després del "temps de proba", d'augmentar la jornada, a 20 hores o més, i fins i tot cabia la posibilitat de quedar-se fixa. Val a dir que en les mateixes condicions començaven tres noies més, o sigui que a efectes de l'atur, baixava de cop en quatre persones, encara que només treballesin 10 hores setmanals. Enlloc d'agafar una noia a 40 hores, en contracte quatre a 10. (Degut segurament a beneficis otorgats pel govern per agafar gent de l'atur.);....en fi, que comença a treballar i les primeres 4 hores són de formaciò, i de franc. El segon dia, li diuen que les quatre hores que farà també són de formaciò, i de franc. Els dos seguents dies, "treballa" dues hores cada dia, que tambè són de formacio, i per tant de franc. Quan per fi, semblava que s'havia acabat la formaciò, l èncarregada li comunica que al dia seguent hauria d`anar a treballar tres hores abans d'obrir la botiga, per fer inventari, i que aquestes hores no és paguen. A l'endema, i amb la mosca al nas li pregunta si això de treballar de franc és habitual i la resposta és que és "politica d'empresa": a partir de la propera setmana, ja els hi donaria l'horari amb les 14 hores corresponents; al preguntar si eren 14 o 10 les hores del contracte, la resposta la va deixar de pedra; serien 10 hores de contracte però serien 14 de treball, 4 de les quals no arriven ni tan sols a ser "en negre", perque no és cobren.O sigui que s'ha de treballar 4 hores setmanals de franc.

              Doncs bé, aquest és el punt on hem arrivat. Abans feia hasta vergonya ser mileurista. Ara has d'estar agrait per tenir feina, tot i que la constituciò diu que tothom te dret a un lloc de treball "digne",que ves a saber quin significat donen els del PP a la paraula digne. (A Ciudadanos deuen ser del mateix parer perque un dirigent de C's va manifestar que en cas d'acomiadament, hauria de ser el treballador qui debia indemnitzar a l'empresari, com agraiment a tots els anys que li ha donat feina.).
Amb les politiques que ha aplicat el PP, i que ja va començar a fer ZP amb el Psoe, han aconseguit repartir la miseria. Sous de supervivencia i llargues cues de potencials treballadors que davant la necesitat, acceptaran qualsevol feina, amb les condicions que sigui, perque s'ha de menjar cada dia.Fa uns anys, és va posar de moda el Low-Cost,en tota clase de serveis i productes.Ara això s'ha traslladat a la vida laboral.Els empresaris volen augmentar beneficis, sempre a càrrec del treballador.
Només aixi s'explica que la diferencia entre els rics i els pobres sigui cada cop més gran,i hagi arribat a nivells de fa 30 anys.Estem retrocedin, enlloc d'avançar. Malgrat tot, encara hi ha gent que no ho veu.

               Clar que això era el que volien aconseguir amb la Reforma Laboral, que s'ha carregat tots els drets laborals que els nostres avis havien aconseguit.Encara recordo la frase que va dir Bono (el del psoe), que els treballadors voliem anar una setmana al any de vacances, a Canaries per exemple, i això a vegades no és posible. Si això ho diu un partit que se suposa és dels treballadors, ( i això és molt suposar), que no farà
el partit popular que és el partit dels "rics,..... i dels "rucs", perque dubto molt que a espanya hi hagi 11 milions de rics; de rucs, no ho tinc tant clar.De tota manera, les eleccions que son quatre anys, posen a cadascu al seu lloc, i les que és van celebrar el passat 24 de maig, encara que només han estat municipals i autonòmiques en algunes comunitats, el PP ha rebut el merescut castig, i han perdut la meitat dels vots.

                                                                                                    Ànec  Lluc




1 comentari:

Anònim ha dit...

100% d'acord.