diumenge, 10 de maig del 2015

Podemos......o l'art de fer volar coloms

           

                 Podemos ha presentat el seu programa electoral,bé de fet ha estat Pablo Iglesias qui l'ha presentat,perque és el lider de la formaciò.Aquest és un programa destinat a les eleccions municipals i autonòmiques del 24 de maig.Aquest programa que té 250 i escaix de pagines,diuen que vol ser el del canvi i el del "rescat de les persones".El mateix Pablo ha dit que són uns pressupostos que no agradarian a Rato.....(no se que hi pinta aquest aqui,però en fi,deu quedar bé.).

                A grans trets,aquets pressupostos és poden dividir en diversos punts.En fare un resum per no aburrir a les ovelles :

- En l'ambit fiscal,vol reduir el minim exent de tributar,dels actuals 700 a 400 m €,que dius mira esta bé,però si ho penses és només de cara a la galeria.No crec que hi hagi molta gent que tingui 400 m € , almenys gent treballadora.En fi,"acceptem" la mesura com a bona.Reduirà o eliminarà les deduccions autonòmiques de la quota,i és substituiran per despesa pública destinada a programes d'ajut als grups socials de menys nivells de renda.( Jo tampoc ho entenc gaire,però q'em tocarà pagar més,segur.).
Reduirà els trams d'IRPF a les rendes de menys de 25 m € que som la gran majoria de treballadors d'aquest pais.Suavitzarà els de rendes d'entre 25 i 50 m €,i apujarà els de les rendes de més de 50 m€.Suposo que hauran calculat que la baixada d'uns és compensarà amb la pujada dels altres,tot i que no ho expliquen.
Recuperarà l'impost de patrimoni i succesions i eliminan algunes bonificacions que tenen implementades algunes CCAA , per evitar competencies entre comunitats.( Això se'n recentralitzar).
-Tampoc han dit si d'aquesta manera és recaudarà més o no.

- On abans parlava de no pagar el deute,ara moderen el llenguatge i parlen d'una renegociaciò o refinanciaciò del deute.
-Tampoc parlen ja d'una renda bàsica per tothom,si no d'una renda minima d'inmersiò,semblant a les que ja hi ha ara,i que aniria pujant,fins a arribar al salari minim,sempre que les posibilitats ho permetin.(Si hi ha calers,vaja.).....Aquestes rendes és podràn complementar amb feines on la remuneraciò no superi el SMI.
-Vol evitar els desnonaments de deudors de bona fe i vol implementar la daciò en pagament,arriban a un acord amb la entitat bancaria o mtjançant un jutge si l'acord no és possible.Vol evitar el tall de subministrament de llum,aigua i gas,(i diu que això és pagarà amb un fons autonòmic ,tot i que no diu com és financiarà aquest fons), destinarà molts més recursos a sanitat,a educació,augmentarà els sous públics per fomentar el consum intern,alhora que reduirà la jornada a 35 hores dels funcionaris per crear ocupaciò.
Tambè vol crear una banca pública per finançar projectes innovadors,amb condicions més favorables.

               Tot això esta molt bé,i són mesures que tothom signaria sense pesar-ho gaire,però com ja ens te acostumat,no ha donat CAP explicaciò de com s'ho pensa fer.No ha presentat cap numero concret i només ha deixat clar que la seva politica és basa a reduir ingressos i apujar la despessa pública,que si bé és cert que tots estem d'acord en que és una despessa necesaria,potser ens hauria de dir com pensa pagarla.

               Hores més tard,Pablo Iglesias va anar al programa matinal " EL Mon" a RAC 1,on Jordi Bastè,li va fer preguntes més concretes,sobretot pel que fa a la situaciò politica a Catalunya i la posiciò de Podemos envers el " dret a decidir " que curiosament ja no surt al programa.
Com sempre,ha tirat pilotes fora i s'ha limitat a dir que,esta bé que els catalans és posicionin,però que no poden vendre la pell del os,abans de caçar-lo,i ara per ara no és posible fer cap referendum perque la constituciò ho prohibeix.( Aquesta és la mateixa cantarella de la "casta".)
Si ha volgut deixar clar, que esta en contra de la independencia però que com a bon democrata deixaria fer un referèndum...... si la constituciò ho permetes...No ha dit si és partidari de cambiarla perque és pugui fer.
Si ha dit,que si governa Podemos,la majoria de catalans no voldria marxar,sino que voldria construir un pais nou amb la resta d'espanyols.

                Pel que fa a la polemica amb el  ministre Wert,ha admés que la immersiò llinguistica és un sistema que ha funcionat força bé,i que la gent s'enten a Catalunya amb les dues llengües,i que no suposa cap problema per la convivencia.També ha afegit que n'hi ha que volen fer politica amb aquestes coses.
Desprès se li ha preguntat si creu que el català i el valencià són la mateixa llengüa,i ha tornat a tirar pilotes fora dient que no ho sap,i que aquets temes és millor que ho resolguin els filòlegs,que són els que hi entenen.

                 Tampoc s'ha volgut mullar quan l'hi ha preguntat sobre la importancia d' el corredor mediterrani,tot i que ha reconegut,que el transport de mercaderies per tren pot ser cabdal pel desenvolupament de l'econòmia d'un pais.



                 Resumint i per acabar,sincerament crec que són uns pressupostos fets més amb el cor que amb el cap,i si bé són uns pressupostos de caire social que a tots ens agradaria que fosin viables,crec que no ho son.No són realistes ni realitzables.Per tant i això només és la meva opiniò,crec que aquest programa ésta "cuinat " (ara esta de moda això de cuinar),per dir a la gent lo que la gent vol escoltar,però això només és...fer volar coloms.
De fet,si fem cas de les últimes enquestes,Podemos ha patit una forta deballada,potser perque se li comença a veure el llautò.....Monedero,nº 3 i ideoleg del partit ja ha marxat.....En fì.


                                                                                                           Ànec  Lluc