dilluns, 30 de març del 2015

El que s'hauria de saber de l'estelada.....

              Tothom sap que l’estelada és la bandera no oficial que simbolitza la independència de Catalunya.

               El primer estel nacionalista data de 1904 i és tracta d’un segell commemoratiu de la pressa de possessió per part de la Unió Catalanista del pi de les tres branques. (El pi de les tres branques és un dels símbols de la unitat dels països catalans.).
El 1906 finalitzada la guerra independència de Cuba és va crear a Santiago de Cuba, el Centre Catalanista on ja és pot veure una versió primitiva de l' estelada. Al mig de la senyera hi apareix un estel blanc de cinc puntes.
Estelada de la Lliga Nacionalista
Catalanista
El 1908, la Lliga Nacionalista Catalana fa el primer disseny que se sembla a l’ actual però en lloc de tenir un triangle blau a l’ esquerra amb l’ estel té un rombe blau al mig, amb l’ estel blanc a dins. Els voluntaris catalans de la primera guerra mundial exhibiren aquesta bandera als camps de batalla europeus, amb l’ objectiu de difondre la causa catalana i lluitar per la llibertat dels pobles. Un cop acabada la guerra és crearen nous estats a Europa. El comité Pro Catalunya volia seguir la labor dels voluntaris catalans per aprofitar el moment polític internacional i crear un estat català.
El 1918 apareix la primera foto de l’ estelada tal i com és ara, en la revista L’ intransigent . Amb data 11 de setembre de 1918 surt un document demanant la revisió dels tractats d’ Utrecht. El 1919 el comité Pro Catalunya edita el segell sense valor on apareix l’ estelada i la llegenda “Catalunya Lliure”.

                     L’ any 1922 Francesc Macià l’ adoptà pel partit Estat Català. Quan Macià va proclamar la República Catalana, l’ estelada fou la bandera que onejà.
Durant la guerra civil espanyola també va estar present, tot i no ser la bandera reglamentària.
En acabar la guerra civil i durant la dictadura franquista, el Front Nacional de Catalunya, fundat el 1940, va fer servir indistintament la quatribarrada tradicional i  l'estelada mentre els seus militants col·laboraven amb la resistència francesa i els serveis secrets britànics.
Estelada amb triangle groc i
estel vermell
Arran de l’ escissió del Front Nacional de Catalunya és va crear el Partit Socialista d’ Alliberament Nacional (PSAN) el 1968 i aquest va recuperar l’ antiga estelada però canviant els colors:el triangle és blanc i l’ estel vermell....L’ Esquerra Catalana dels Treballadors va adoptar l’ estelada sense el triangle blanc que es substituït pel groc.
Per la seva part al escindir-se el PSAN és va crear el Moviment Marxista que va canviar el triangle groc que usava l’ Esquerra Catalana dels Treballadors però va mantenir l’ estel vermell i el triangle blanc fins que és va dissoldre al 1982.

                   Des de la difusió de l’ estelada vermella, totes les organitzacions independentistes que han nascut a l’ entorn o d’ escissions del PSAN han adoptat majoritàriament aquesta nova bandera. Des de 1979 fins avui la Candidatura d’ Unitat Popular (CUP) és l’ única organització política amb representació institucional que la inclou sempre a la seva imatge corporativa.
La Joventut Nacionalista de Catalunya ( branca jove de CDC ) , al 1980 va adoptar l’ estelada blava i la va fer servir com a pròpia.
L’ any 1987 després que Esquerra Republicana de Catalunya és declares independentista en els seus estatuts, va adoptar l’ estelada vermella de manera no oficial, mantenint l’ estelada blava com a oficial. Avui en dia ambdues banderes són gairebé igual de populars.

                        El setembre de 2007 és va gestar la comissió que s’ encarregaria d’ organitzar els actes del centenari de l’ estelada. Tot i que és podría sotmetre a debat el rigor històric i esperar deu anys més (1918-2018), no és comet cap falsedat al plantejar aquesta data i no altra. Això és així perquè si bé la primera fotografía d’ una estelada és de 1918 existeix un precedent amb data de 1908.

                    Actualment és fan servir les dues estelades la blava i la groga......L’ estelada és veu molt sovint en graffitis senzills i monocolors amb quatre barres i un estel a sobre.




Estelada amb triangle groc
Estelada amb triangle blau
                       









  L’any 2014 Barcelona va dedicar una plaça al creador de l’ estelada Vicenç Albert Ballester.


                                                                                                       Ànec  Lluc

1 comentari:

Unknown ha dit...

Hola Pato!
Més dubtes que tenia: aclarides.
Felicitats!
Abraçada!