dilluns, 30 de març del 2015

Diumenge de Rams

                 El diumenge de Rams,és tradiciò popular,força arrelada a Catalunya ,i a molts altres llocs d' Espanya i Europa,que els nens vagin a beneir la palma.És celebra aixi l’ entrada de Jesús pujat a d’ alt d’un burro,a Jerusalem amb els seus deixebles,per pasqua.La gent el saludaba alçan els braços i saludant-lo amb fulles de palmera o llorer.
També és l'inici de les festes de Setmana Santa,que s'allarguen fins el diumenge de Pasqua o el dilluns,en algunes comunitats com Catalunya.

                 A Barcelona,a ciutat vella,té lloc la processó de la Burreta,on una representació de Jesucrist entra al barri vell muntat sobre un ase.A Sta.Coloma de Gramanet surt la processó de la Borriquita i a LLoret de mar és fa el tradicional repartiment de llorer.Arreu de Catalunya,durant tota la setmana santa, és fan moltes processons,sent una de les més importants la que es fa a Olesa de Montsrrat.
Palmò o Palma

                 La palma o palmò és,com el seu própi nom ho indica una o més fulles de palmera,treballades artesanalment i entrellasades de manera que facin una mena de floritures i llaços,i que els padrins acostumen a regalar als seus fillols.
 El diumenge de Rams,els nens i nenes porten la palma o palmò,a missa.El palmò esta fet amb una sola fulla de palma i l’acostumen a portar els nens.Pel contrari,la palma esta feta amb varies fulles i estan molt més treballades i l’acostumen a dur les noies.El diumenge de Rams els nens i nenes tot ben mudats,van cap a l'esglesia amb pares i padrins i ,un cop a missa,el capella oficía la ceremonia de benedicció .Un cop passat el diumenge de rams,la palma i el palmó solen acabar penjats al balcò,ja que existeix la creença de que al estar beneits,la casa tindrà alguna mena de protecció.
Llorer
 En èpoques pasades,no hi habia palmons ni palmes,( jo no les havia vist de petit ) i m’en recordo que portavem una branca de llorer,que el padrí o el pare anaven a buscar al bosc.Després se li colocaven unes cintes de colors i s´hi penjaven galetes enormes anomenades garlandes, amb diferents formes,i tan aviat com el capella havia acabat la cerimonia,ens menjavem les galetes,que no arrivaven a casa perque ens les cruspiem només sortir de l’esglesia.Després aquest llorer es penjava del balcò o la finestra i protegía la casa dels llams.( A mi la meva avia m´ho havia explicat aixi.).Fos veritat o no lo dels llams,el que si es cert és que quan tronava,miravam pel balcó si encara hi havia el llorer penjat..
Garlandas









                  Tot i que la celebració del diumenge de Rams fou multitudinària a molts països d’ europa com Alemanya,Croacia,Espanya,Polonia,Portugal etc.....actualment ha perdut importancia a molts llocs per causa de de l’expansió del laïcisme.
A Catalunya també ha baixat el caràcter multitudinari que tenia,però són molts els nens i nenes que encara van a missa a beneir la palma el diumenge de Rams.


                                                                                                                 Ànec  Lluc